Warsztaty kulinarne Winiary

31 maja 2011 zostałam zaproszona do siedziby firmy Winiary w Warszawie na kolejną edycję wspólnego gotowania.

Tematem spotkania było grillowanie.

Po raz pierwszy miałam okazję spotkać się z pasjonatami sztuki kulinarnej: Asią, Patrycją, moją imienniczką Jolą, Joanną, Bernadetą oraz moim mężem Piotrem, który zastąpił nieobecną Ullę, z organizatorami imprezy i pracownikami firmy Winiary, których serdecznie pozdrawiam i dziękuję za miłą zabawę 🙂 Każdy z nas zastał na miejscu wcześniej zamówione produkty na wybrane dania i pomoc do zadań specjalnych 🙂 Mój zespół w postaci pani Heni i kolegi Tomka wspierał mnie przy mało wdzięcznych pracach jak obieranie i krojenie cebuli, szatkowanie papryki, krojenie pomidorów, czy też pilnowania szaszłyków by się nie przypaliły (Tomek był w tym niezastąpiony, grillował wszystko co mu przyniesiono) za co ślę im specjalne podziękowania 🙂

To ja i Piotrek

W pierwszej części spotkania w profesjonalnie wyposażonej kuchni, wspólnie przygotowywaliśmy dania związane z grillem.


Ja przygotowałam szaszłyki drobiowo-boczkowe, dip czosnkowo-ziołowy, oraz sałatkę warzywną.

Szaszłyki drobiowo-boczkowe:

Przyprawa na grill pikantna Winiary
1 pierś z kurczaka
1 papryka
8 małych cebulek
15 dag boczku
olej
 Do woreczka z przyprawami wlewamy olej, marynujemy mięso- pierś z kurczaka i boczek kroimy w małe kawałki, mieszamy razem i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut. Przygotowujemy szaszłyki:  paprykę kroimy w małe kawałki, cebule w grube krążki. Nabijamy na patyczki na przemian kurczaka – paprykę – boczek – cebulę- kurczaka – cebulę- boczek- paprykę-  kurczaka itd. Grillujemy na niedużym żarze przez ok. 30-40 minut


Dip do szaszłyków:

1 Sos sałatkowy „czosnkowo-ziołowy” Winiary oraz 1 jogurt grecki, dokładnie mieszamy


Sałatka warzywna:

1 kapusta pekińska (mała)
4 pomidory
3 papryki (żółta, zielona, czerwona)
1 ogórek
1 sos sałatkowy Winiary- Wiosenny ze szczypiorkiem
3 łyżki oleju i 3 łyżki wody do przygotowania sosu
½ pęczka świeżego koperku

Piotrek w miejsce nieobecnej Ulli improwizował dania z dorsza i skrzydełek kurczaków.

Dorsz marynowany Soserem Winiary, smażony w cieście naleśnikowym, a nastepnie grillowany z przyprawą grillową pikantną Winiary, oraz dip na bazie jogurtu greckiego, majonezu Winiary z ogórkiem, koperkiem i czosnkiem.


podanym na dwa sposoby

 


oraz skrzydełka miodowe „Sposób na miodowe skrzydełka” Winiary


W drugiej części spotkania, po  przygotowaniu potraw zasiedliśmy wszyscy wspólnie, aby skosztować wykonane dania, a muszę przyznać, że stół uginał się pod ich ciężarem. Wszystko zresztą wyglądało naprawdę profesjonalnie, wspaniale i kolorowo.


Przyznam, że nie sposób było wszystkiego spróbować.

Uwieńczeniem kosztowania dań był deser przygotowany przez jedną z koleżanek.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *