Baton wieprzowy gotowany

Przepisów na blogu na domowe wędliny jest cała masa, można powiedzieć, że to specjalizacja naszego bloga, gdyż najczęściej poszukiwanymi u nas przepisami są właśnie przepisy na wędliny domowe pod różną postacią.

Kolejny mój pomysł na wędlinę domową to Baton wieprzowy gotowany, który jest świetnym dodatkiem do kanapek. Baton wieprzowy gotowany jest w kąpieli wodnej w aluminiowej keksówce. Tak przygotowana wędlina  ma mniej kalorii. Baton wieprzowy przygotowuje się podobnie jak kiełbasę słoikową.

Polecam również przepis na klops wieprzowy gotowany na parze.

Baton wieprzowy gotowanyBaton wieprzowy gotowany

SKŁADNIKI:

  • 40 dag mięsa wieprzowego z łopatki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku (ok. 1 łyżeczki)
  • pieprz czarny do smaku
  • 2 łyżki majeranku
  • 50 ml wody

PRZYGOTOWANIE:

Mięso wieprzowe mielimy w maszynce do mięsa na grubszych oczkach. Mięso przekładamy do miski, 2 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę  i dodajemy do mięsa, dodajemy 2 łyżki majeranku, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, wlewamy 50 ml wody, masę mięsną dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy wałek, układamy w aluminiowej keksówce. Keksówkę przekładamy do torebki strunowej  i zamykamy dokładnie usuwając powietrze. Układamy keksówkę w garnku z gotującą się wodą, przykrywamy pokrywką, gotujemy 60 minut, wyłączamy gaz i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy mięso jest zimne wyciągamy je z keksówki, wstawiamy do lodówki. Po wyjęciu kroimy je w plastry, podajemy jako wędlinę do kanapek.

 Baton wieprzowy przygotowywany jest w keksówce

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

6 myśli nt. „Baton wieprzowy gotowany

  1. Pingback: Klops drobiowy faszerowany papryką - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *