U nas na Święta robi się białą kiełbasę, jest to znak że święta zbliżają się milowymi krokami. Mięso zmieliliśmy elektryczną maszynką do mielenia mięsa. Tradycyjnej maszynki użyliśmy tylko do nakładania mięsa w jelita.
Składniki:
- 3,5 kg mięsa z łopatki
- 2 kg mięsnego podgardla wieprzowego,
- 3 łyżeczki soli peklowej,
- całe opakowanie majeranku,
- 3 łyżeczki soli,
- 3 łyżeczki pieprzu,
- 1 główka czosnku,
- 1 litr wody przegotowanej,
- jelita wieprzowe solone
PRZYGOTOWANIE:
Mięso z łopatki i podgardle kroimy w kostkę, mielimy wraz z obranymi ząbkami czosnku w maszynce elektrycznej do mięsa o średnich oczkach, dodajemy sól peklową i przyprawy wg smaku. majeranek rozcieramy najpierw w dłoniach,wlewamy przegotowaną wodę i dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy na godzinę aby masa doszła. Jelita odmaczamy z soli w wodzie, nakładamy na lejek masarski nałożony na maszynkę do mięsa, nakładając masę mięsną w jelita formujemy kiełbasy, kiełbaski okręcamy kilka razy wokół osi i nakładamy dalej masę, kiełbasy zabezpieczamy na końcówkach wiążąc je. Kiełbasy wkładamy do dużej miski aby trochę podeschła. Jedno pęto wczoraj sparzyłam na sprawdzenie smaku kiełbasy z 2 listkami laurowymi i 4 ziarnkami ziela angielskiego. Resztę zamroziłam na święta.
Pingback: Domowy żurek na zakwasie - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom