Świąteczne przepisy. Muffiny cynamonowe

Muffiny Cynamonowo-piernikowe ma Święta.  Muffiny to taka wdzięczna słodkość, przy której nie trzeba się bardzo starać, gdyż zawsze wychodzą. Przy okazji znów sprawdzałam połączenie smakowe. Można je zapakować w folię i zrobić z nich jadalny podarunek.

muffiny cynamonowe

Składniki:

125 g margaryny

2,5 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru

1 op. 15 g proszku do pieczenia

1 op. 10 g cukru waniliowego

1/2 łyżeczki sody

3/4 szkl. granoli z czekoladą

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka przyprawy do piernika

2 jajka

250 g jogurtu naturalnego

rodzynki

cukier puder i cytryna do zrobienia lukru

gwiazdki cukrowe do dekoracji


W rondelku rozpuścić 125 g margaryny, ostudzić, dodać 250 g jogurtu naturalnego, wbić 2 jajka i za pomocą trzepaczki dokładnie ubić składniki. Granolę przesypujemy do miseczki i lekko rozdrabniamy. Wszystkie suche składniki: granolę, mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, cynamon, przyprawę do piernika mieszamy dokładnie mieszadłem miksera. Mokre składniki z rondelka przelewamy do suchych, mieszamy mieszadłem roboto ale niezbyt długo, nakładamy do 12 do papilotek do 3/4 wysokości, wciskamy w ciasto rodzynki.

Pieczemy ok 30 minut w nagrzanym piekarniku w temp 180C.

Ostudzone muffinki dekorujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru, soku z cytryny i wrzącej wody (ilość składników dodaje zawsze na oko),

miękki lukier posypujemy jeszcze cukrowymi gwiazdkami.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *