Domowy smalec to pyszny, tani dodatek do chleba. My robimy smalec często, gdyż lubimy takie proste dodatki do chleba typu domowy smalec z boczkiem, smalec z kiełbasą, serek topiony i inne. Niektórzy smalcu nie tykają bo ma wiele kalorii, ale nam to nie przeszkadza.
Podaję więc przepis na domowy smalec ze skwarkami:
Składniki:
- 1 kg słoniny świeżej,
- 2 ząbki czosnku,
- do smaku sól
Słoninę drobno kroimy w kostkę, Do szerokiego garnka wrzucamy słoninę, powoli wytapiamy na małym ogniu, lekko solimy i wrzucamy 2 ząbki czosnku, uważamy żeby czosnek się nie przypalił, gdy się lekko ze złoci wyciągamy go z garnka, ma dać tylko lekko czosnkowy posmak.
Dlatego topimy słoninę na małym ogniu, aby słonina się dobrze wytopiła a skwarki były miękkie, a jednocześnie by były rumiane.
Gdy wystygnie przelewamy do szklanej miski. Wstawiamy do lodówki, mieszamy co jakiś czas, chodzi o to by skwarki nie opadły na dno, tylko były w całej strukturze smalcu.
Smacznego!
Tez czasem robię, dodaję boczek węzdony. Pycha 🙂
Ja robię też z dodatkiem kiełbasy surowej polskiej http://straga.pl/wyroby-domowe/smalec-domowy-z-kielbasa/
I do tego ogorek malosolny i jestem w raju!!