Rogale z makiem (Croissants Crazy) na śniadanie, kolację, na każdą porą dnia … są takie zwykłe, wytrawne jakie czasami można kupić w sklepie. Czasami, gdyż Piotrek rano kupił w sklepie rogale, niby wyglądały na zwykłe, a okazały się słodkimi, maślanymi rogalami, nie smakowały mu, bo chciał je zjeść z masłem, serem i wędliną. Jako „cudowna” gospodyni i jeszcze „cudowniejsza” żona zaproponowałam, że upiekę mu zwykłe, drożdżowe rogale z makiem, które na 100% będą mu smakować. Upiekłam więc mu te wymarzone rogale, na jedno posiedzenie zjadł od razu 4 sztuki, nie pozwolił by ostygły 😉
Rogale (crescent rolls) upiekłam z ciasta „Crazy Dough for Everything”. O tym uniwersalnym cieście do wszystkiego napisałam w przepisie na domowe pieczywo – Bułki pszenne . Ostatnio nie ma tygodnia abym nie wykorzystała go do domowych wypieków.
Ciasto sprawdza się idealnie do wszystkiego, jednak do przygotowania ciasta na rogale zamiast jogurtu wykorzystałam śmietanę 18% z prostej przyczyny, w lodówce nie miałam jogurtu 😉
Przypomnę tylko, że to ciasto można przechowywać w lodówce do 3 dni, oraz je też mrozić, więc polecam zrobić ciasto z 1 kg mąki i podzielić na pół, jedną połówkę wykorzystać od razu, a drugą schować do lodówki lub zamrozić w zamrażalniku. Rogale z makiem są warte polecenia, są idealne, bardzo smaczne, rumiane na zewnątrz i puszyste w środku, ale największym ich plusem jest czas – formowanie, wyrastanie wraz z upieczeniem zajmuje do 45 minut.
Składniki na 12 rogali:
100 ml letniego mleka
1 łyżeczka cukru
7 g (ok. 2 łyżeczki) drożdży instant lub 40 g świeżych drożdży
500 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki soli
180 g śmietany 18%
1 jajko
dodatkowo: Jajko + łyżka mleka + suchy mak
Przygotowanie: W rondelku podgrzewamy mleko ( ma być letnie) dodajemy cukier i suszone drożdże. Odstawiamy do czasu aż mleko z drożdżami się spieni. Suche składniki (mąkę, sól, proszek do pieczenia) mieszamy najlepiej zrobić to hakiem robota, nie przerywając mieszania dodajemy jajko wymieszane ze śmietaną, oraz wlewamy mleko z drożdżami. Wyrabiamy ciasto hakiem tak długo aż otrzymamy dobrze wyrobione, gładkie ciasto. Oczywiście ciasto można wyrobić ręką, ale trwa to dłużej.
Jak przygotować ekspresowe śmietankowe rogale z makiem z ciasta drożdżowego?
Ciasto na rogale od razu uformowałam w kulę, na delikatnie podsypanej mąką silikonowej macie rozwałkowałam z niego duże koło, które najpierw przekroiłam na ćwiartki, a potem każdą ćwiartkę podzieliłam na 3 trójkąty, czyli z 500 g mąki wyszło 12 sporych rogali. Formujemy zgrabne rogaliki, zwijając ciasto od najszerszej części (podstawy) trójkąta, czubek trójkąta musi znaleźć się pod spodem, nadając formę rogala. Rogale układamy na blasze i blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 25 stopni C na ok 15 minut aż rogale lekko podrosną. Możemy je też przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby podrosły. Po 15 minutach blachę wyjmujemy z piekarnika i nagrzewamy piekarnik do 180 st C. Rogale smarujemy rozmąconym jajkiem z odrobiną mleka, smarujemy najlepiej za pomocą silikonowego pędzelka i posypujemy powierzchnię np. makiem. Blachę z rogalami wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 – 20 minut aż rogale się zarumienią. Studzimy rogale na kratce. Smacznego!
Wygląda na prawdę ciekawie tylko ja nie wiem czy poradzę sobie z tak skomplikowanym przepisem 🙁 jak będę miała chwilę czasu postaram się do tego usiąść, bo rogale wyglądają po prostu cudownie i zapewne tak samo smakują. Może poproszę męża o pomoc.
Pingback: Paluchy a'la pizza - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Drożdżówki z serem i jagodami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Drożdżówka z serem i lukrem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Czy można zmienić mąkę na orkiszową typ 700?
Musisz spróbować, ja nie robiłam.
czy koniecznie oprócz drozdzy trzeba dodac proszek do pieczenia?
To jest taki przepis „Crazy Dough for Everything” w którym daje się proszek i drożdże. W tym przepisie liczy się czas – formowanie, wyrastanie wraz z upieczeniem zajmuje do 45 minut.