Na każde święta piekę i gotuję mięsa samodzielnie w domu. Mięsa te są o wiele zdrowsze i smaczniejsze od tych kupnych. Przedstawiam Wam przepis na gotowaną domową szynkę. Szynka domowa gotowana wyszła pyszna! Przepis mogę śmiało polecić każdemu. Szynka jest bardzo soczysta i aromatyczna.
Składniki:
2 kg surowej szynki
Zalewa do peklowania, składniki :
- 5 l wody
- 300 g soli peklowej (60 g x litr)
- 3 duże ząbki czosnku lub czosnek w płatkach z Linii Spécialitéprzyprawy do gotowania (pełna dowolność)
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
- łyżeczka pieprzu kolorowego
Zakupioną szynkę umyć , przełożyć do kamiennego garnka, zalać ok. 5 litrami zimnej wody, wsypać sól peklową dodać kilka rozgniecionych ząbków czosnku albo czosnek w płatkach z Linii Spécialité
obciążyć talerzykiem aby nie wypływała, odstawić w chłodne miejsce na ok. 7 dni w zależności od wielkości szynki im większa tym dłużej, przechowywać ją w temperaturze 4-6 0C. Wskazane jest przekładanie mięsa w czasie peklowania.
Po wyjęciu z solanki układamy mięso na durszlaku w zlewie celem odcieknięcia, następnie włożyć do siateczki masarskiej (potrzebna pomoc drugiej osoby) i związać z obu stron.
Gotowanie szynki: Do zimnej wody dodać ziele angielskie , liście laurowe i pieprz, włożyć szynkę i zagotować, zmniejszyć gaz i gotować szynkę na małym ogniu.
Orientacyjny czas gotowania wynosi ok. 50 min. na 1 kg szynki, gotowałam ją 90 minut. Zdjąć garnek z szynką z palnika, przykryć i zostawić na całą noc na balkonie. Rano po wystygnięciu szynka jest gotowa do spożycia.
Można ściągnąć siatkę i pokroić w plastry, jest doskonała z chrzanem cytrynowym.
Zrobiłam tą szynkę zgodnie z Pani przepisem. Jest pyszna. Wczoraj ugotowałam , a dzisiaj wyjęłam z zimnego wywaru. Mam pytanie: czy do świąt poleży w lodówce, czy trzeba ją zamrozić ?
Pozdrawiam !
Czy szynkę można zrobić bez soli peklowanej? czy raczej jest ona niezbędna?
Aniu w tym przypadku sól peklowa zabezpiecza przed jadem kiełbasianymi i nadaje kolorytu szynce,. Wiecej o soli peklowej można przeczytać na blogu Klaudyny http://ziolowyzakatek.com.pl/sol-peklowa/