Najlepszy rosół jest z wołowiny, niezbyt często taki przygotowujemy ze względu na cenę wołowiny. Rosół wołowy jest smaczny, bardzo aromatyczny. Polecam podać rosół wołowy z domowymi kluseczkami.
Domowy rosół wołowy z kluseczkami:
- 1/2 kg przerośniętej tłuszczem wołowiny,
- 4 marchewki,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- kawałek pora
- 1 szt cebula,
- 2 szt. liść laurowy,
- 1 łyżeczka ziarnistego czarnego pieprzu,
- 1 /2 łyżeczki pieprzu z kolendrą Kamis,
- 1 łyżeczka soli,
- 2,5 litra wody
Obieramy i myjemy warzywa. Układamy w garnku kawałki przerośniętego mięsa wołowego , dodajemy 1 łyżeczkę soli . Zalewamy wodą i zagotowujemy. Gdy na powierzchni pojawią się szumowiny, ściągamy je łyżką cedzakową. Zmniejszamy gaz, gotujemy pół godziny. Dodajemy warzywa, przyprawy, jeśli ktoś stosuje może dodać do smaku kostkę wołową i gotujemy pod przykryciem jeszcze godzinę, aż wołowina będzie miękka. Podajemy z domowymi kluseczkami. Marchewkę kroimy w plasterki i układamy na kluseczkach wraz z natką pietruszki.
Bardzo ładne zdjęcia. Gratulacje.