Domowy rosół wołowy z kluseczkami

Najlepszy rosół  jest z wołowiny, niezbyt często taki  przygotowujemy ze względu na cenę wołowiny. Rosół wołowy jest smaczny, bardzo aromatyczny. Polecam podać rosół wołowy  z domowymi kluseczkami.

Domowy rosół wołowy z kluseczkami:

Domowy rosół z kluseczkami

  • 1/2 kg przerośniętej tłuszczem wołowiny,
  • 4 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • kawałek pora
  • 1 szt cebula,
  • 2 szt. liść laurowy,
  • 1 łyżeczka ziarnistego czarnego pieprzu,
  • 1 /2 łyżeczki pieprzu z kolendrą Kamis,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2,5 litra wody

Obieramy i myjemy warzywa. Układamy w garnku  kawałki przerośniętego mięsa wołowego ,  dodajemy 1 łyżeczkę soli . Zalewamy wodą i zagotowujemy. Gdy na powierzchni pojawią się szumowiny, ściągamy je łyżką cedzakową. Zmniejszamy gaz, gotujemy pół godziny. Dodajemy warzywa, przyprawy, jeśli ktoś stosuje może dodać do smaku kostkę wołową i gotujemy pod przykryciem jeszcze godzinę, aż wołowina będzie miękka. Podajemy z domowymi kluseczkami. Marchewkę kroimy w plasterki i układamy na kluseczkach wraz z natką pietruszki.

domowy rosół

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Domowy rosół wołowy z kluseczkami

Skomentuj nocleg w Gdyni Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *