Grochówka z kiełbasą

Grochówka z kiełbasą i boczkiem. Grochówka to zupa z grochu całego lub łuskanego, żółtego lub zielonego, przeważnie na mięsie lub boczku z dodatkiem marchewki, ziemniaków i kiełbasy z dodatkiem majeranku. Sycąca i rozgrzewająca zupa grochowa. Grochówka podawana jest bardzo często na imprezach masowych typu festyny czy dożynki. Jednak najlepsza grochówka najczęściej kojarzona jest z wojskiem.

Tradycyjna, polska zupa grochowa to zdecydowanie nr 1 w rankingu na rozgrzewające zupy.

Piotrek najbardziej lubi gotować grochówkę z grochu niełuskanego podobnie jak to robi z wigilijną kapustą z grochem. Groch niełuskany wymaga moczenia przez całą noc, ja wolę grochówkę z grochu łuskanego, gdyż taką zupę grochową przygotowuje się o wiele szybciej, a smak jest taki sam.

Najczęściej grochówkę gotuję na mięsie np. polecam też przepis na Grochówkę na żeberkach., tym razem miałam wędzony boczek i kiełbasę. Ugotowałam więc Grochówkę z kiełbasą i boczkiem.

Składniki

1 szklanka grochu suszonego łuskanego
ok. 150 g boczku wędzonego
2 kiełbasy wiejskie
1 cebula
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera – 1/4 całości
4 ziemniaki
2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz, papryka ostra, majeranek
2 łyżki oleju

Sposób przygotowania zupy: Grochówka z boczkiem i kiełbasą.

Zalewamy groch 1 litrem zimnej wody i odstawiamy do namoczenia na godzinę. Następnego groch odcedzamy, zalewamy świeżą wodą (kilka centymetrów ponad poziom grochu), dodajemy 1 łyżeczkę soli i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy bez pokrywki przez około 45 minut (groch ma się częściowo rozpaść i rozgotować). Na oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki. Mieszając smażymy przez ok. 5 minut, przekładamy do garnka z grochem.

Na tej samej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek oraz pokrojoną kiełbasę i chwilę razem podsmażamy, doprawiamy papryką, pieprzem i majerankiem, chwilę smażymy dodajemy kilka łyżek wody z garnka, rozprowadzamy po patelni, aby wszystkie smaki z patelni przeniknęły do płynu i wszystko wlewamy do garnka z zupą.

Przykrywamy garnek i gotujemy przez ok. 15 minut do miękkości warzyw, kosztujemy i ewentualnie doprawiamy zupę solą i pieprzem. Grochówkę podajemy z pieczywem.

Dobre rady:  Grochówka najlepiej smakuje następnego dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *