Pikantna zupa pomidorowa

Często jak gotuję rosół, to następnego dnia przygotowuję na jego bazie zupę pomidorową. Jednak ta dzisiejsza była gotowana z tą myślą, że będzie to zupa pomidorowa. Lubicie zupę pomidorową?  My bardzo. Zupa pomidorowa, to jedna z naszych ulubionych zup. Podajemy zupę pomidorową z makaronem, tym razem zastąpiliśmy go ryżem, ale Parboiled, gdyż ten ryż jest zawsze sypki i się nie rozgotowuje. A pikantny smak uzyskałam dzięki sosowi sweet chilli

SKŁADNIKI:

  • 1 duża porcja rosołowa
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1  por
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
  • sól morska  i pieprz czarny Kamis do smaku
  • 100 ml sosu sweet chilli
  • ryż Parboiled Kupiec
  • zielona pietruszka

Zagotowujemy wodę z porcją rosołową, marchewkami, selerem, pietruszką, cebulą i selerem i 1 łyżeczką soli, ściągamy szumowiny zbierające się na powierzchni zupy. Dodajemy ziele i liść laurowy i gotujemy 20 minut, dodajemy całe opakowanie przecieru pomidorowego, sosu sweet chilli, wsypujemy 1 łyżkę cukru dla złamania kwasu przecieru, doprawiamy solą morską  i czarnym pieprzem i gotujemy dalej.  Rozlewamy zupę do talerzy z ryżem i dekorujemy  świeżą natką pietruszki i kleksami jogurtu.

Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *