Pikantna zupa z płotek

Pikantna zupa rybna z płotek

Macie ochotę na coś szybkiego, a jednocześnie rozgrzewającego?  Jeśli lubicie zupy rybne z dużymi kawałkami gotowanej ryby i dużą ilością warzyw, to ten przepis na pikantną zupę z płotek jest dla Was!

Często gotujemy zupy rybne, gdyż je bardzo lubimy.  Zupa rybna a’la  Halászlé, czyli węgierska zupa jest rewelacyjna. Na blogu jest już przepis na zupę rybną z płotek ale ten przepis jest trochę inny.

Do przygotowania tej zupy wykorzystałam płotki złapane latem przez Piotra (leżały sobie w zamrażarce i czekały na swoją kolej. Wykorzystałam również marchewkę pokrojoną w plasterki, seler pokrojony w paseczki, oraz pokrojoną papryczkę chili. Do smaku doprawiłam zupę doprawiłam zupę chili w młynku oraz sosem sweet chili!

Pikantna zupa z płotek jest pyszna, rozgrzewająca, akurat na chłodne dni. A dodatek słodkiej passaty pomidorowej i odrobina cukru zrobiła swoje.

Pikantna zupa z płotek jest bardzo smaczna.

  • 6 małych płotek
  • 2 łyżki masła
  • 2 marchewki
  • 1/3 selera
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 kostka bulionu drobiowo-warzywna Winiary
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 mała papryczka chili
  • chili w młynku
  • sól do smaku

Do  garnka wkładamy  masło, rozpuszczamy i dodajemy  pokrojone warzywa, które szybko dusimy, wlewamy 600 ml wrzącej wody, kostkę bulionową, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, zupa ma tylko lekko pyrkać ok. 10 minut.  Na koniec wlewamy passatę pomidorową, dodajemy cukier i dodajemy oczyszczone i pokrojone na kawałki płotki, ewentualnie  doprawiamy solą i gotujemy ok. 5 minut..  Zupę z płotek doprawiamy chili z młynka. Rozlewamy zupę z kawałkami gotowanych ryb i warzyw.

Smacznego!

Pikantna zupa z płotek

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Pikantna zupa z płotek

  1. Ta zupa jest najlepsza zupa rybna jaką jadlem, goscie są zawsze w szoku. Tyle że ja ją robię najczęściej z odpadow rybnych (głowy i odpady po filetowaniu) z dodatkiem paru rybek. Ryby władam do zupy na sitku a pozniej dorzucam miesko

Skomentuj kimek - fan kuchni indyjskiej Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *