Zupa borowikowa wg Piotra
składniki:
- porcja rosołowa duża – 1 sztuka
- pietruszka – 1 sztuka
- suszone borowiki – 5 dekagramów
- Zupa borowikowa – 2 opakowania
- marchewka – 1 sztuka
- Rosół z kury – 1 kostka
- por – 1 sztuka
sposób przygotowania:
- Grzyby suszone parzymy wrzącą wodą, aby były przykryte. Z porcji rosołowej i warzyw ugotować bulion z dodatkiem kostki Knorr.
- Porcję rosołową wraz z warzywami wyciągnąć z bulionu, mięso oddzielić od kości. Do gotującego się bulionu dodać suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Gotować 30 minut.
- Do bulionu z grzybami wsypać 2 opakowania zupy borowikowej z cebulką, intensywnie wymieszać trzepaczką, gotować ok. 5 minut. Dodać pokrojone w kostkę warzywa i rozdrobnione mięso z porcji rosołowej. Zupę rozlewamy do miseczek, dekorujemy natką pietruszki, podajemy ją z groszkiem ptysiowym.