Zupa jarzynowa pełna warzyw wg Piotra.
składniki:
- szponder wołowy- 1/2 kg
- kartofle – 3 sztuki
- sól – 1/2 łyżeczki
- marchew – 1 sztuka
- pieprz młotkowany z kolendrą – 2 szczypty
- seler – 1/4 sztuka
- kapusta włoska – 1/8 sztuka
- pietruszka – 1 sztuka
- Bulionetka warzywna – 2 sztuki
- mieszanka warzywna z kukurydzą, groszkiem, brokułami i zieloną fasolką – 30 dekagramów
- tymianek
- Przygotowanie:Wołowinę kroimy na 3 kawałki, zalewamy 1,5 litrem wody, dodajemy 1/2 łyżeczki soli i gotujemy 45 minut, następnie dodajemy pokrojone w kostkę kartofle, marchewkę w plastrach, kawałek selera i pietruszkę, dodajemy bulionetkę warzywną i gotujemy dalsze 15 minut. Kapustę włoską szatkujemy i wraz z mieszanką warzywną z kukurydzą, groszkiem i fasolką dodajemy do zupy, doprawiamy młotkowanym pieprzem z kolendrą i gotujemy około 5 minut.Zupę rozlewamy do miseczek, na osobny talerz układamy kawałki ugotowanej wołowiny.