Zupa jarzynowa (z grzybami i papryką)

Wczorajsza zupa sezonowa na spotkaniu blogerów bardzo przypadła mi do gustu. A że Piotrek dzisiaj przywiózł z lasu piękne borowiki, została też papryka kupiona na Leczo, postanowiłam przygotować zupę jarzynową z dodatkiem grzybów i papryki. Baza jarzynowa to przepis uniwersalny, można zmieniać tylko dodatki.

Zupa Jarzynowa z grzybami i papryką

Składniki:

2 borowiki
2 ziemniaki
1 marchewka
1 mały por
1 pietruszka
nać selera i pietruszki
2 łyżki Oleju Kujawskiego 3 ziarna
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1 łyżeczka Fit up! do zup z lubczykiem Kamis
100 ml słodkiej śmietany
pieprz młotkowany z kolendrą Kamis
sól do smaku

 

Przygotowanie:

Umyte borowiki pokroić w plasterki, papryki w paseczki. Ziemniaki kroimy w kostkę, a pietruszkę i marchewkę w talarki. Obie natki siekamy.

W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy prawdziwki i warzywa, doprawiamy sola i młotkowanym pieprzem z kolendrą i smażymy 5 minut, co jakiś czas mieszając. Wlewamy 750 ml wrzącej wody, dodajemy posiekaną natkę i paprykę, dodajemy 1 łyżeczkę przyprawy do zup z lubczykiem i gotujemy ok. 10 minut. Dodajemy słodką śmietanę i rozlewamy na talerze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *