Przyszła pora na kurki, w naszych wielkopolskich lasach występują w grupach, nie trzeba się za nimi zbytnio nachodzić, Piotrkowi zwykle wystarcza pół godziny spaceru po znanych jemu miejscach, aby napełnić koszyk. Kurki pojawiają się bardzo wcześnie, bo w już czerwcu, a jeśli jest dobra pogoda to rosną aż do pierwszych przymrozków. Każdego roku robimy ich spore zapasy, najczęściej mrożąc je, ale zdarza się też, że marynujemy kurki w delikatnej zalewie octowej, wg tego przepisu! Mrożone jednak mają większe zastosowanie, w jajecznicy, w zupach, zapiekankach. Polecam np. zupę krem z kurkami i ryżem.
Zeszłoroczna Kartoflanka z kurkami też bardzo nam smakowała.
Kurki są zawsze dla mnie inspiracją do przygotowywania zup, tym razem właśnie padło na zupę z kurek z karmelizowanych porem.
Przygotujcie, karmelizowany por to moje zeszłoroczne odkrycie, kiedy go zrobiłam do pierogów z kaszą i grzybami.
Zupa z kurek z karmelizowanym porem była bardzo smaczna. Można powiedzieć, że to zupa kurkowo-porowa,, bo w środku też jest por.
Składniki
- 1 łyżka masła i 1 łyżka oliwy + 1 łyżeczka do karmelizowania pora
- 2 roztarte ząbki czosnku
- 250 dag oczyszczonych kurek
- 1 duża posiekana w kostkę cebula
- 1 duży por: połowa pokrojona w cieniutkie paseczki i połowa w pół plasterki
- 2 łyżki białego wytrawnego wina
- 0,5 l rosołu drobiowego
- chilli w płatkach
- sól
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki + 1 łyżeczka (36%) śmietanki do dekoracji
- gałązka świeżego tymianku
Sposób przygotowania
W szerokim rondlu rozgrzewamy masło z oliwą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną cebulę oraz pory w paseczkach, mieszamy, szklimy. Dodajemy kurki i smażymy 3-4 minuty. Wlewamy wino, mieszamy, gotujemy jeszcze chwilkę. Wlewamy wcześniej ugotowany rosół, zagotowujemy z dodatkiem chilli, ewentualnie solimy do smaku (ale ostrożnie, bo rosół jest słony). Następnie miksujemy całość (pozostawiamy kilka małych kurek). Śmietankę łączymy z małą ilością gorącej zupy, wlewamy do pozostałej, mieszając, zagotowujemy. Przed podaniem posypujemy karmelizowanym porem (por podsmażamy na 1 łyżeczce oliwy z cukrem i szczyptą soli), dekorujemy kurkami i listkami tymianku.
Smacznego!