Zupa pieczarkowa z koperkiem, kartoflami i kaszą kukurydzianą
- 40 dag pieczarek
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 bulion grzybowy
- 1 łyżka podlaskiej przyprawy do zup Dary Natury (grzyby, papryka słodka i ostra, cebula, czosnek, pieprz czarny, kminek, rozmaryn, pietruszka, szczypiorek, seler i lubczyk)
- 3 kartofle
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki kaszy kukurydzianej
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz do smaku
- 200 ml mleczka kokosowego
Rozgrzać na głębokiej patelni oliwę,wsypać umyte i pokrojone w plastry pieczarki, wraz z pokrojoną w kostkę cebulką i dusić pod przykryciem. Dodać pokrojone w kostkę kartofle, lekko doprawić solą, wlać 1 litr bulionu warzywnego i dusić dalej. Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę,1 łyżke przyprawy do zup i 2 łyżki kaszy kukurydzianej i gotować na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszać. Gdy zupa jest gotowa wlać mleczko kokosowe, doprowadzić do wrzenia, już nie gotować. Zupę rozlać do talerzy i posypać koperkiem.
Pingback: Zupa pieczarkowa - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom