Macie ochotę na coś domowego, a jednocześnie oryginalnego? Do tego mało pracochłonnego. Przygotowanie tej zupy zajęło mi kwadrans. To moja kolejna propozycja na szybkie gotowanie. Jeśli lubicie zupy grzybowe, ze świeżych pieczarek, zupy z dużą ilością warzyw, to ten przepis jest dla Was! Zupa pieczarkowa egzotyczna z warzywami jest przepyszna.
Zupy grzybowe często gotujemy, np. zupy grzybowe, albo taka czyli zupa pieczarkowa z koperkiem, czy też ze śmietaną jest rewelacyjna.
Do przygotowania tej zupy korzystałam wyjątkową kompozycję najlepszych chrupiących warzyw, takich jak marchew, papryka, por, cebula, kiełki fasoli Mung, grzyby chińskie,pędy bambusa. Do smaku doprawiłam zupę solą i pieprzem , oraz dodałam słodką śmietankę i siekaną natką pietruszki. Nie bójmy się o tej porze korzystać z dobrej jakości mrożonek, w tym warzyw.
Warzywa są pyszne same w sobie… dla mnie były źródłem inspiracji – mi przyszła ochota wykorzystać je do zupy pieczarkowej egzotycznej z warzywami !
A dodatek słodkiej śmietanki, świeżej natki pietruszki zrobił swoje. lekko ją zagęściłam 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej.
Zupa pieczarkowa orientalna z warzywami jest bardzo smaczna.
- 1/2 op. mieszanki chińskiej
- 6 dużych pieczarek
- 1 łyżka masła
- 1 kostka bulionu pieczarkowego z maślaną nutą Winiary
- natka pietruszki
- 100 ml śmietanki 36 %
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz do smaku
Do garnka wkładamy masło, rozpuszczamy i dodajemy umyte, osuszone plastry pieczarek, które szybko dusimy, wrzucamy mieszankę warzyw i dusimy 5 minut, wlewamy 500 ml wrzącej wody, dodajemy 1 kostkę bulionu, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, zupa ma tylko lekko pyrkać ok. 5 minut. Na koniec wlewamy ok. 100 ml śmietanki, wymieszanej z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej, ewentualnie doprawiamy solą i wsypujemy posiekaną natkę pietruszki i chwilkę gotujemy cały czas mieszając. Rozlewamy zupę do miseczek. Posypujemy świeżą natką pietruszki.
Smacznego!
Super blog, dzięki za artykuł i zapraszam zainteresowanych do mnie :
)