Zupa z batatów. Pyszna i rozgrzewająca, idealna zupa na chłodne dni.
To jesienna wersja zupy jarzynowej w kolorach złotej jesieni, wersja jest lekko pikantna za sprawą pasty paprykowej, rozgrzewająca, słodsza i równie pyszna w smaku jak tradycyjna zupa ziemniaczana, za sprawą słodkich ziemniaków, czyli batatów, dodatek pozostałych warzyw ją zagęścił i urozmaicił w smaku. Nie jest to krem z batatów, gdyż chciałam aby warzywa te miały zachowaną strukturę. Przygotowanie zupy z batatów zajęło mi 30 minut, a zrobiłam ją przypadkowo, gdyż nie miałam pomysłu na obiad. Miałam za to bataty, pół kalafiora i warzywa, chwila namysłu i powstała ta pyszna jesienna zupa z batatami.
Polecam Wam też zbiór 40 naszych przepisów na ulubione zupy, ta zupa z batatów może stanąć w szranki z tymi ulubionymi J
Składniki na zupę z batatów dla 4 osób:
4 bataty
1/2 kalafiora
1 marchew
1 pietruszka
kawałek selera
1 łyżka pasty paprykowej
1 łyżka domowej bulionetki lub 1 kostka bulionowa
100 ml mleka
sól i pieprz do smaku
1 łyżka masła
Sposób przygotowania zupy jarzynowej z batatami:
Bataty obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę.
Umyty kalafior dzielimy na małe różyczki. Pozostałe warzywa obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Bataty i warzywa podsmażamy na maśle, zalewamy wrzącą wodą (ok. 1 litra), dodajemy łyżkę domowej bulionetki, gotujemy przez 10 minut. Następnie dodajemy różyczki kalafiora i gotujemy kolejne 15 min. Całość zabielamy mlekiem lub śmietaną, doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy na koniec do smaku solą i pieprzem. Smacznego!