Zupa z botwinki (na winie)

Piotrek  ponownie wziął się za przygotowanie botwinki, którą zawsze podawał ją z ugotowanymi jajkami i ziemniakami okraszonymi skwarkami. Tym razem zamiast octu jabłkowego, do zakwaszenia botwinki zastosował białe wino, dzięki niemu zupa z botwinki ma piękny ciemno różowy kolor.
Ale dzisiaj obyło się bez jajek. 
Ja nawet miałam sama przygotować botwinkę, ale w końcu pokrojona botwinka wylądowała w zamrażalniku.
zupa z botwinki
Składniki:
  • 2 podudzia kurczaka
  • 1 duży pęczki Botwinka z buraczkami,
  • 1 pęczek młodej włoszczyzny
  • 2 łyżki cukru,
  • 100 ml białego wina
  • do smaku sól i pieprz,
  • 100 ml śmietany 36 %

Ta letnia zupa, przygotowywana jest z młodych liści buraczków i małych korzeni buraka. Piotrek podaje botwinkę z młodymi ziemniakami, okraszonymi skwarkami. Mięso z kurczaka podgotowujemy, ściągamy szumowiny, dodajemy umyte młode warzywa, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy około 1/2 godziny, dodajemy drobno pokrojoną botwinkę, liście, łodygi wraz z  buraczkami pokrojonymi w plastry i w kostkę.Wszystkie warzywa gotujemy na wolnym ogniu niezbyt długo, warzywa powinny być al;dente. 2 łyżki cukru mieszamy z wrzącą zupą, aż  cukier się rozpuści, dodajemy białe wino, wlewamy wszystko do zupy. Wlewamy śmietanę do zupy, nie gotujemy.  Zupę rozlewamy do misek, osobno podajemy młode ziemniaki okraszone skwarkami.

zupa z botwinkizupa z botwinki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Zupa z botwinki (na winie)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *