Zupa z groszku na rosole. Piotrek przytargał od rzeźnika tyle mięsa, że niestety musiałam co nieco z zamrażalnika wyciągnąć i między innymi padło na zielony groszek. Woreczek z groszkiem wczoraj przełożyłam do lodówki, a groszek w tym czasie powoli odtajał. A że w lodówce stał również niedzielny rosół to bez namysłu ugotowałam dzisiaj zupę z groszku.
Moja zupa krem z groszku to błyskawiczna, lekka i do tego pyszna zupa. Taki krem z groszku mrożonego lub świeżego gotuję w mniej niż kwadrans. Zupa z groszku może być w naszym menu nawet wtedy gdy liczymy kalorie, rosół wystarczy zastąpić bulionem warzywnym, a śmietanę jogurtem lub całkowicie z niej zrezygnować.
Polecam Wam więc mega szybką, mega smaczną, o pięknym zielonym kolorze zupę .
Co potrzebujemy do przygotowania tej zupy z groszku?
Zielony groszek (ok. 400g),
rosół (500 ml),
2-3 łyżki śmietany 18%,
sól i pieprz do smaku
natkę pietruszki do dekoracji.
Blender jest obowiązkowy, gdyż musimy zupę zmiksować.
Zagotowujemy rosół, wrzucamy groszek, gotujemy 5 minut, doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem, dodajemy 2 łyżki śmietany i miksujemy na gładki krem najlepiej przy pomocy blendera kielichowego lub blendera ręcznego typu żyrafa, przelewamy do szklanych naczyń, robimy kleksiki ze śmietany i dekorujemy natką pietruszki lub świeżym koperkiem.