Gulasz z żołądków

Gulasz z żołądków drobiowych. Podroby to temat rzeka, jedni je uwielbiają, drudzy nienawidzą, dla niektórych to prawdziwa uczta, dla drugich bariera smakowa nie do przekroczenia. Są osoby, które nie tykają żadnych podrobów: serc, żołądków, wątróbki, ozorów, flaczków, nie jedzą nawet salcesonu, wątrobianki i kaszanki. My należymy do tej grupy, która uwielbia jeść podroby. Wczoraj Piotrek przyniósł ze swojego ulubionego sklepu masarskiego drobiowe żołądki z myślą o przygotowaniu pysznego gulaszu.

Polecam też przygotować: Żołądki drobiowe ( flaczki drobiowe), Gulasz z podrobów z pieczarkami. Pikantny gulasz z serc, Gulasz z serc drobiowych

Składniki na gulasz z żołądków dla 4-5 osób:

1 kg żołądków drobiowych
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka ostrej papryki,
1 łyżka słodkiej papryki
duża cebula,
sól i pieprz do smaku

olej do smażenia
opcjonalnie: makaron, kasza, ziemniaki

Jak przygotować gulasz z żołądków drobiowych? Cebulę kroimy w piórka. Umyte i oczyszczone żołądki kroimy w kostkę, doprawiamy papryką, solą i pieprzem. wrzucamy na rozgrzany olej. Podsmażamy i dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, przykrywamy pokrywką, dusimy w tzw. sosie własnym aż płyn odparuje. Następnie całość posypujemy mąką, mieszamy aż mąka straci swoją surowość, wlewamy ok. 300 ml wrzącej wody i dusimy do miękkości żołądków, ok. 45 minut aż sos zgęstnieje. Podajemy gulasz z żołądków np. z makaronem. Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Gulasz z żołądków

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.