Zupa z kalarepy z grillowanym kurczakiem to letnia zupa sezonowa, która przynajmniej raz w roku gości na naszym stole, tak samo jak Kremowa zupa szczawiowa czy chłodnik z botwinki . Do zupy z kalarepą dorzucam też młodą marchewkę i młode ziemniaki, potem ją miksuję ale niezbyt gładko. Zwykle kalarepę jadam jako przegryzkę na surowo. Zupę podałam z grillowanym kurczakiem, mogą to być też grzanki, inne mięso, czy jakieś inne dodatki.
Składniki:
1 duża kalarepa
2 młode marchewki
3 młode ziemniaki
3 ząbki czosnku
1 l bulionu warzywnego
liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, ½ łyżeczki pieprzu ziarnistego, sól i pieprz mielony do smaku
1 łyżka oliwy
śmietanka 30%
Kalarepę, ziemniaki, marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Obrany czosnek kroimy, wszystko szklimy na oliwie. Następnie zalewamy całość bulionem warzywnym, dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem ok 15 minut. Na koniec wyjmujemy liść laurowy i miksujemy blenderem ale nie na gładko, dodajemy też śmietankę, pieprz i sól do smaku, rozlewamy do miseczek. Dodałam do zupy grillowanego kurczaka, plasterki marchewki, dla dekoracji świeży rozmaryn, smaczne to było!
Grillowany kurczak:
Pierś kurczaka tym razem posmarowałam oliwą wymieszaną z 1 łyżeczką mieszanki Pomysł na…Soczystego kurczaka w rozmarynie i ziołach Winiary, grillowałam z obu stron po kilka minut, potem pokroiłam mięso w dużą kostkę i wykorzystałam jako dodatek do zupy.
Smacznego!
Uwielbiam surową kalarepę. Spróbuję tej zupy, nigdy nie jadłam kalarepy w gotowanej formie.