Przygotowałam babeczki, bardzo zdrowe babeczki. Jest to nowy, autorski przepis wykorzystujący płatki owsiane, żurawinę i miód, oraz ubite białka, które zostały mi po wykorzystaniu żółtek do sosu holenderskiego. Przepis powstał na potrzeby chwili. Wybierałam się do mojego syna więc musiałam się szybko uwinąć z pieczeniem tym babeczek. Wyszły idealne.
Ciasto z tego przepisu jest wybawieniem dla niespodziewanych zachcianek, czy też niespodziewanych gości.
Polecam te błyskawiczne owsiane babeczki z żurawiną, są lekkie i puszyste, a najważniejsze smaczne.
Polecam również moje przepisy na:
kakaowe babeczki z jeżynami.
Makowe babeczki z kremem
Pomarańczowo-serowo babeczki (Orange&cheese cupcakes)
1,5 szklanki mąki
1 szklanka płatków owsianych
100 g masła lub margaryny
3 łyżki miodu
1 łyżka siekanej żurawiny
4 białka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka wbijamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. W rondelu rozpuszczamy masło z miodem, studzimy. Do misy robota wsypujemy sypkie składniki: płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, mieszamy. Wlewamy rozpuszczony miód z masłem, miksujemy, dodajemy ubite białka i posiekaną żurawinę, mieszamy całość, najlepiej silikonową łyżką. Do dołków od formy na muffiny wkładamy silikonowe papilotki, wykładamy ciasto do 3/4 wysokości.
Wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy w 160 C z termoobiegiem około 25-30 min.
Po ostudzeniu babeczki polewamy lukrem i posypujemy kolorowymi posypkami.
Jak zrobić lukier? Odpowiedź znajdziecie w tym wpisie.
Babeczki są najlepsze kiedy są ciepłe!
Smacznego !
wyglądają bardzo smacznie:)
Wyglądają bardzo apetycznie napewno je zrobię !.