Makowe babeczki z kremem

Przepis na makowe babeczki z kremem i z żurawiną przygotowałam specjalnie na otwarcie lokalu Fundacji Marchewkowe. Trochę zmodyfikowałam mój przepis na sernikowe tartaletki z malinami. Podobne są też do rustykalnych tartaletek z kremem kokosowym. Najważniejsze, że wszystkim te babeczki smakowały.

Makowe babeczki z krememMakowe babeczki z kremem

Na otwarcie Fundacji przygotowałam również Sernikowe tartaletki z żurawiną

Do nadziania babeczek wykorzystałam gotową masę makową wymieszaną z ubitym białkiem i posiekaną żurawiną. Makowe babeczki doskonale smakowały z kremem śmietanowym i żurawiną.

Składniki na 16 mini makowych babeczek z kremem:

  • 300 g masy makowej
  • 2 białka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • Jako, że do ciasta dodałam same żółtka, do masy makowej wykorzystam białko kurze. Białko ubijamy z cukrem pudrem, następnie dodajemy do masy makowej, dodajemy też posiekaną drobniej suszoną żurawinę mieszamy łyżką i wkładamy do środka surowych babeczek.

Składniki na ciasto kruche:

1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki pszennej + trochę do podsypania
1/2 szklanki kaszki manny
1/3 szklanki cukru
1/2 łyżeczka soli
125 g masła  pokrojonego na kawałki + 1 łyżka do wysmarowania formy na muffiny
1/2 szklanki kefiru
2 żółtka jajek

Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wsypujemy do misy robota. Dodajemy masło pokrojone w kostkę, 2 żółtka i kefir. Wyrabiamy szybko ciasto za pomocą haka robota. Robimy z ciasta wałek, zawijamy  w folię i schładzamy w lodówce. Silikonową stolnicę podsypujemy delikatnie mąką, ciasto dzielimy na 12 kawałków, które po kolei rozpłaszczamy dłonią w kształt koła wielkości dołka w formie na muffiny. Wkładamy każdy kawałek ciasta i robimy małe fale, gdyż  babeczki mają mieć nierówne brzegi. Masę makową wkładamy do każdej babeczki.

Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni C z termoobiegiem, wkładamy blachę z makowymi babeczkami i zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy  babeczki  przez około 30 minut, przykrywamy papierem do pieczenia i ponownie zwiększamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze 10-15 minut. Studzimy.

Po upieczeniu babeczki  dekorujemy kremem (na bazie bitej śmietany, cukru waniliowego i niewielkiej ilości żelatyny), dla dekoracji na środku kremu wciskamy suszoną żurawinę.

Polecam 🙂

Makowe babeczki z kremem

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Makowe babeczki z kremem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.