Sernikowe tartaletki z malinami

Ten przepis na sernikowe tartaletki z malinami powstał na potrzeby konkursu dla blogerów „ALMETTE – INSPIRUJĄCY SMAK NATURY” . Marzy mi się wygrana w tym konkursie, a jest bardzo atrakcyjna 4-dniowa kulinarna wycieczka do Włoch dla 2 osób, a konkretnie wycieczka do Toskanii. Byłabym ostatnią ofiarą losu, gdybym nie zaryzykowała.

Co prawda konkurs jest na liki, ale przecież podobno marzenia się spełniają, więc może się uda.

Wiele będzie zależeć od Was moich czytelników – potrzebuję Waszych głosów ( głosy można oddawać do 8 sierpnia), aby znaleźć się w finałowej grupie 25 osób, którą będzie oceniał Jury w II etapie konkursu.

Tutaj jest miejsce gdzie można oddawać głos. Wszystkie głosy są dla mnie bardzo ważne.

Jednak nie tylko blogerzy mogą walczyć o nagrody. Każdy z was ma szansę na nagrodę, jeśli oddacie i napiszecie uzasadnienie w oryginalny sposób, będziecie mogli zgarnąć z jeden z 50 koszy piknikowych Home&You lub jeden ze 100 zestawów kulinarnych filmów DVD. W skład zestawu filmów wchodzą  „Julie&Julia” oraz „Życie od kuchni”.

Almette o smaku świeżej gruszki i jabłka ma lekką, puszystą konsystencję, wymieszany z wersją śmietankową według mnie doskonale nadaje się do mini serniczków.

Serniczki wspaniale smakowały z leśnymi malinami.

serniczki1

Składniki na 12 mini serniczków:

  • 300 g Almette z Gruszką i Jabłkiem
  • 150 g Almette śmietankowy
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 białka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • maliny
  • Jako, że do ciasta dodałam same żółtka, do masy sernikowej wykorzystam białka. Białka ubijamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, serkami Almette  oraz łyżką mąki wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Dodajemy do masy serowej świeże maliny, mieszamy łyżką i wkładamy do środka tartaletek.

Składniki na ciasto kruche:

1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki pszennej + trochę do podsypania
1/2 szklanki kaszki kukurydzianej
1/3 szklanki cukru
1/2 łyżeczka soli
125 g margaryny, zimnej, pokrojonej na kawałki + 1 łyżka do wysmarowania formy na muffiny
3/4 szklanki jogurtu greckiego
2 żółtka jajek

Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wsypujemy do misy robota. Dodajemy margarynę pokrojoną w kostkę, 2 żółtka i jogurt. Wyrabiamy szybko ciasto za pomocą haka robota. Ciasta kruche nie lubią długiego wyrabiania, ani temperatury rąk  kruche ciasto.  To kruche ciasto nie potrzeba chłodzić w lodówce. Silikonową stolnicę podsypujemy delikatnie mąką, robimy z ciasta wałek. Ciasto dzielimy na 12 kawałków, które po kolei rozpłaszczamy dłonią w kształt koła większego niż dołek w formie na muffiny. Wkładamy każdy kawałek ciasta i robimy niedbałe fale, gdyż  tarteletki mają być rustykalne, a nie gładkie.

serniczkiserniczki2serniczki4serniczki3SAM_7319SAM_7320SAM_7321SAM_7322 SAM_7323SAM_7324SAM_7326

Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni C z termoobiegiem, wkładamy blachę z serniczkami i zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy tartaletki  przez około 30 minut, przykrywamy papierem do pieczenia i ponownie zwiększamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut. Studzimy.

Deser gotowy! Po upieczeniu sernikowe tartaletki możemy polać musem malinowym i udekorować świeżymi malinami.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

6 myśli nt. „Sernikowe tartaletki z malinami

  1. Bardzo fajny przepis! Cudowny sposób ułożenia ciasta podkradnę w przyszłości.
    Postanowiłam odnaleźć moich konkurentów z konkursu almette i przy okazji poznać nowe, nieznane mi dotąd blogi kulinarne.
    Bardzo tu sympatycznie, a zdjęcia cudowne.
    Pozdrawiam i życzę dostania się do finałowej 25.
    I być może do zobaczenia…

  2. Pingback: Sernikowe tartaletki z żurawiną - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  3. Pingback: Makowe babeczki z kremem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  4. Pingback: Mini serniczki miętowe - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.