Sernikowe tartaletki z żurawiną

Przepis na sernikowe tartaletki z żurawiną przygotowałam specjalnie na otwarcie lokalu Fundacji Marchewkowe. Trochę zmodyfikowałam mój przepis na sernikowe tartaletki z malinami. Podobne są też do rustykalnych tartaletek z kremem kokosowym. Najważniejsze, że wszystkim te babeczki smakowały.

Sernikowe tartaletki z żurawiną

Do ich przygotowania wykorzystałam produkt naszego sponsora OSM Czarnków- JULIKO serek o smaku waniliowym, który ma lekką, puszystą konsystencję i według mnie doskonale nadaje się do przygotowania mini serniczków.

Tartaletki wspaniale smakowały z posiekaną suszoną żurawiną.

Sernikowe tartaletki z żurawiną

Składniki na 12 mini serniczków:

  • 500 g serka waniliowego
  • 2 białka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • Jako, że do ciasta dodałam same żółtka, do masy sernikowej wykorzystam białka. Białka ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek waniliowy,  oraz łyżką mąki wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Wsypujemy do masy serowej posiekane żurawiny, mieszamy łyżką i wkładamy do środka tartaletek.

Składniki na ciasto kruche:

1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki pszennej + trochę do podsypania
1/2 szklanki kaszki manny
1/3 szklanki cukru
1/2 łyżeczka soli
125 g masła  pokrojonego na kawałki + 1 łyżka do wysmarowania formy na muffiny
1/2 szklanki kefiru
2 żółtka jajek

Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wsypujemy do misy robota. Dodajemy masło pokrojone w kostkę, 2 żółtka i kefir. Wyrabiamy szybko ciasto za pomocą haka robota. Robimy z ciasta wałek, zawijamy  w folię i schładzamy w lodówce. Silikonową stolnicę podsypujemy delikatnie mąką, ciasto dzielimy na 12 kawałków, które po kolei rozpłaszczamy dłonią w kształt koła większego niż dołek w formie na muffiny. Wkładamy każdy kawałek ciasta i robimy niedbałe fale, gdyż  tarteletki mają być rustykalne, a nie gładkie. Masę serową wkładamy do każdej tartaletki.

Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni C z termoobiegiem, wkładamy blachę z serniczkami i zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy tartaletki  przez około 30 minut, przykrywamy papierem do pieczenia i ponownie zwiększamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze 10-15 minut. Studzimy.

Po upieczeniu sernikowe tartaletki  polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Sernikowe tartaletki z żurawiną

  1. Pingback: Galette z serem i truskawkami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.