Galette z serem i truskawkami

Galette to płaska krucha tarta o nieregularnych brzegach, która kryje w sobie dosyć cienką warstwę nadzienia słodkiego lub wytrawnego. Zazwyczaj zawija się nieregularnie lub ozdobnie  brzegi kruchego ciasta na nadzienie, tak by tworzyły fałdy, zostawiając jednak na środku „okienko” z widocznym nadzieniem.

Moja Galette jest przygotowana z mąki kukurydzianej, która nadaje ciastu żółty kolor, jest bardzo rustykalna, podobnie jak tartaletki jakie mam na blogu:
Sernikowe tartaletki z żurawiną
Tartaletki z musem czekoladowym i orzechami
Sernikowe tartaletki z malinami
Rustykalne tartaletki z kremem kokosowym 

Moja duża tarta ma również nieregularne, ręcznie utworzone kształty.

Do przygotowania galette nie używałam formy do tarty, jedynie  ułożyłam ją na papierze do pieczenia, a potem piekłam tartę na blasze,  niestety przy pieczeniu galette nie można posługiwać się wymówką typu: nie mam kochanie formy do tary 😉  Dzisiaj przygotowałam Gilette na słodko, jako nadzienie wykorzystałam twaróg  z kostki (ale ser z wiaderka też może być), budyń truskawkowy (który nadał masie twarogowej delikatnie różowego koloru) i świeże, słodkie, pachnące, pyszne truskawki, które teraz królują na polskich stołach. Moja Galette z serem i truskawkami bazuje na łatwym w przygotowaniu kruchym kukurydzianym cieście, w którym funkcję spajającą pełni gęsta, kwaśna śmietana. To kruche ciasto doskonale sprawdziło się bez dodatku jajka i gwarantuję Wam, że takie kruche ciasto może się udać. Ciasto z mąki kukurydzianej jest bardzo kruche, ale doskonale utrzymuje serowe nadzienie z truskawkami. Niedługo przygotuję galette z samymi truskawkami!

Polecam, zróbcie słodką Galette z serem i truskawkami, była bardzo smaczna 🙂

Galette z serem i truskawkamiGalette z serem i truskawkami

Składniki:

1 ½ szklanki mąki kukurydzianej
200 g śmietany 12 %
100 g masła lub margaryny do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
250 g twarogu tłustego
1 budyń truskawkowy
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka oleju
1 jajko
3 łyżki mleka
kilka truskawek
porzeczki czerwone
cukier puder do podania

Przygotowanie:

Z mąki kukurydzianej, masła, śmietany i cukru pudru wyrabiamy jednolite ciasto, ja wyrabiałem je mechanicznie hakiem robota.. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy farsz miksując twaróg z cukrem, potem dodajemy suchy budyń, jajko, wlewamy olej i mleko, miksujemy aż wszystkie składniki utworzą gładką masę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrągły cienki blat, na środku układamy serowy farsz, w który wykładamy całe truskawki, brzegi zostawiamy wolne. Następnie zakładamy na siebie fałdy ciasta, układając je tak aby zachodziły na farsz, tworząc jakby „okienko”  z którego wygląda farsz. Tak przygotowaną kukurydzianą tartę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut, następnie zmniejszamy temp. do 150 stopni i dopiekamy tartę jeszcze 15 minut.. Przed podaniem galette obkładamy jeszcze czerwonymi porzeczkami i oprószamy cukrem pudrem. Pyszne to było!

Galette z serem i truskawkamiGalette z serem i truskawkami

Smacznego:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Galette z serem i truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.