Placki ziemniaczane lubimy od zawsze, obecnie też jest jednym z naszych ulubionych dań na szybko. W naszym domu przygotowaniem placków zajmuje się zawsze Piotrek. Kiedyś ścierał ziemniaki ręcznie, obecnie ułatwiając sobie pracę ściera placki mechanicznie. . Aby placki się szybciej rumieniły dodaje 1 łyżeczkę cukru.Przeważnie placki ziemniaczane jemy z kwaśną śmietaną, posypane solą i pieprzem, oraz niekiedy szczypiorkiem. Są amatorzy placków ziemniaczanych na słodko: z cukrem, a nawet z musem jabłkowym. Kosztowałam, ale to nie są moje smakowe klimaty. Zdecydowanie lubię je na wytrawnie. Tym razem Piotrek wpadł na pomysł by do startego ciasta dodać trochę startego sera, placki ziemniaczane zdecydowanie zyskały. Ja podsunęłam myśl, aby po odwróceniu na patelni dodatkowo posypać placki ziemniaczane tartym serem, który delikatnie rozpływał się na ich powierzchni, no i dla ozdoby pokroiłam jeszcze pomidorki koktajlowe. Placki ziemniaczane z żółtym serem stały się bardziej wykwintne, a jakie były pyszne!
A Wy z czym podajecie placki ziemniaczane? Bo my z różnymi dodatkami:z kwaśną śmietaną, z imbirem i chili, z pieczarkami, po węgiersku,
SKŁADNIKI:
- 10 szt ziemniaków
- 1 szt cebula,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżki startego żółtego sera + 2 łyżki na wierzch
- 2 szt jajka,
- 1 łyżeczka cukru,
- sól i pieprz czarny do smaku
- olej do smażenia
- pomidory koktajlowe
- pietruszka
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy mechanicznie lub ręcznie na tarce o małych oczkach, wraz z ziemniakami ścieramy cebulę, dodajemy 2 jajka, oraz mąkę pszenną, straty ser, doprawiamy solą, dodajemy jeszcze 1 łyżeczkę cukru aby placki szybciej się zrumieniły, dokładnie wszystko mieszamy. Rozgrzewamy na patelni olej, nakładamy łyżką masę formując placki. Smażymy placki z jednej strony, odwracamy i powierzchnię obsypujemy delikatnie tartym serem. Usmażone placki układamy na ręczniku papierowym aby odciekły z nadmiaru tłuszczu, placki ziemniaczane wykładamy na talerze, obkładamy ćwiartkami pomidorków koktajlowych i natką pietruszki.
Oj…zjadłabym choćby zaraz:)
To musi być pyszne :-):-):-)
wyglądają smacznie:)
dziś będą na obiadek:-)
I jakie wrażenia smakowe?
Bardzo fajny pomysł:)
Bardzo pieknie wygladaja ..mniam mniam.
Pychotka bezdyskusyjnie! Dziekuje za pomysl! Pozdrawiam! 🙂
Pingback: Placki z cukinii i szynki - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ja placki ziemniaczane lubię z keczupem 😉