Sezon truskawkowy trwa na całego, postanowiłam truskawki wykorzystać do lekkiego deseru jogurtowego. Jogurtowa Panna Cotta z musem truskawkowym i siekaną czekoladą na kruchym spodzie jest delikatna, lekka i nieco mniej kaloryczna od klasycznego deseru panna cotta przygotowanego tylko na słodkiej śmietance. Deser polałam musem przygotowanym z miksowanych truskawek z odrobiną cukru pudru i octu balsamicznego, połączenie wszystkich tych składników powoduje, że Jogurtowa Panna Cotta jest bardzo smaczna! Ten mus truskawkowy uwielbiam i mogę go jeść łyżeczką.
Przygotowywałam już kilka deserów w tym stylu:
Panna Cotta klasyczna
panna cotta na mleczku kokosowym.
Panna cotta na kefirze z syropem pomarańczowym
Jogurtowa Panna Cotta z musem truskawkowym ma gładką i aksamitną konsystencję.
200 ml jogurtu greckiego
100 ml śmietanki 30%
3 łyżeczki cukru pudru
1 łyżka żelatyny
czekolada gorzka
4 kruche ciasteczka wielkości otworu formy na muffiny
Mus truskawkowy:
10 dużych truskawek (mogą być mrożone)
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka octu balsamicznego
Wszystkie składniki przekładamy do blendera i dokładnie miksujemy, jeśli ktoś chce mus idealnie gładki może przetrzeć go przez sitko, ale ja pominęłam ten etap.
Przygotowanie
Na dno formy na muffiny kładziemy kruche ciasteczka. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami śmietany, zostawiamy ją aż napęcznieje. Pozostałą śmietanę zagotowujemy z 3 łyżeczkami cukru, dodajemy napęczniałą żelatynę i chwilkę gotujemy aż żelatyna się rozpuści, studzimy, następnie dodajemy jogurt grecki , mieszamy i przelewamy na kruche ciasteczka. Zostawiamy do stężenia w lodówce na godzinę..
Gdy Panna Cotta stężała, wyciągamy ostrożnie desery z formy i układamy je na talerzu. Polewamy musem truskawkowym i posypujemy siekaną czekoladą.
Smacznego
Yogurt Panna cotta with strawberry mousse