Ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami. Ciasto podwójnie truskawkowe z okazji naszych wszystkich czerwcowych okazji. Aby upiec ciasto zawsze znajdzie się u nas pretekst, ale teraz był pretekst potrójny, rocznica ślubu, urodziny Piotra, moje imieniny, zawsze czymś można wytłumaczyć nadmiar pochłoniętych kalorii;) tym bardziej, że każde z tych świąt miało swoje osobne wypieki.

Ciasto:
8 jajek
1 szkl. cukru
1,5 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 rozpuszczonej margaryny do pieczenia
szczypta soli
15 sztuk truskawek
do wysmarowania tortownicy:
1 łyżka margaryny
1 łyżka mąki
Wierzch:
360 ml śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
20 sztuk truskawek
1 galaretka truskawkowa
Wykonanie:
Oddzielić białka od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać porcjami cukier, potem żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu wlać rozpuszczoną margarynę , zmiksować, przełożyć do tortownicy, której dno wysmarowano margaryną  i obsypano mąką, w ciasto wcisnąć w małej odległości całe truskawki, piec w temp. 150 stopni 40-45 minut. Wystudzić ciasto.

W 100 ml wrzącej wody rozpuścić galaretkę truskawkową, dodać 100 ml zimnej wody dokładnie połączyć i wstawić do lodówki do stężenia.

Ubić śmietanę z łyżką cukru pudru, wyłożyć na ciasto, na śmietanie ułożyć plasterki truskawek a następnie wyciągnąć tężejącą galaretkę i nakładać co kawałek na rant ciasta tak aby galaretka lekko opadała na całej wysokości ciasta,resztę galaretki rozlać po truskawkach. Wstawić do lodówki do schłodzenia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *