Lato w pełni a prawie tropikalne upały utrzymują się przez cały czas. O tej porze roku zajadam się schłodzonymi wcześniej w lodówce soczystymi arbuzami. Ale tym razem postanowiłam w inny sposób wykorzystać ich soczystość i naturalną słodycz przygotowując je podobnie jak granitę miętową, zmrożony sok i miąższ w bardzo chłodzącej postaci granity arbuzowej.
Granita to typowo letni deser, słodki, ale bez dodatku cukru i mocno orzeźwiający. trochę podkręciłam jej smak dodając nalewki pomarańczowo-kawowej/
Granita arbuzowa z nutą alkoholu jest warta polecenia! Zróbcie ją koniecznie, można dodać innej nalewki, albo nalewkę zastąpić ją sokiem z limonki.
Składniki
1 kg arbuza (usuwamy skórę i pestki)
2 łyżki nalewki pomarańczowo-kawowej
Miąższ arbuza miksujemy z nalewką. Przekładamy całość do foremki i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin, Co godzinę wyjmujemy pojemnik i rozdrabniamy zawartość widelcem, pojemnik wstawiamy ponownie do zamrażalnika. Tę czynność powtarzamy kilkakrotnie aż z całego płynu powstaną gruboziarniste czerwone kryształki. Gdy zmiksowany arbuz będzie już dokładnie zamarznięty, skrobiemy go widelcem po powierzchni i Granitę arbuzową rozkładamy do szklaneczek i dekorujemy listkami mięty. Jemy ze smakiem.