Domowy makaron robiło się w naszym domu od zawsze, tylko z czasem zrobiliśmy się tak wygodni, że zadowalał nas kupny makaron. Jak zrobić domowy makaron? Nie ma nic prostszego. Do zrobienia domowego makaronu potrzebujemy: mąkę, jajka (na każdą szklankę mąki o poj. 250 ml po jednym jajku, po 2 łyżki gorącej wody + mąkę do podsypywania) oraz szczyptę soli. Podwińcie rękawy i do dzieła, bo nie ma nic lepszego niż domowy makaron podany do rosołu, czy też zupy pomidorowej.
Czasami do rosołu przygotowuję kluseczki. albo lane kluski
Przepis na kluseczki do zup i sosów.
– 1 szklanka mąki pszennej
– 1 jajko
– szczypta soli
– 2 łyżki przegotowanej gorącej wody
mąka do podsypywania
Mąkę mieszamy z solą i przesiewamy na stolnicę lub wsypujemy do misy robota, jeśli będziemy makaron wyrabiać mechanicznie. W mące robimy dołek i wbijamy do niego jajko, zaczynamy wyrabiać ciasto dodając jednocześnie wodę, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Sprężyste ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką, aby nie wyschło i zostawiamy na 30 minut. Po tym czasie kroimy ciasto na kilka części i partiami rozwałkowujemy je na bardzo cienkie placki jednocześnie obficie podsypując je mąką, aby ciasto się nie kleiło. Rozwałkowane placki zwijamy w luźne rulony i kroimy w cienkie paski. Gdy rulony rozwiniemy mamy już gotowy makaron, który zanim zaczniemy gotować powinien przeschnąć na stolnicy przez kolejne 30 min. Po tym czasie jest gotowy do ugotowania. Jeżeli zamierzasz dłużej przechowywać makaron, wysusz go całkowicie.