W sierpniu byliśmy z Piotrem w Magdalence na warsztatach, które były główną nagrodą w konkursie na gotujmy.pl na szybkie danie z mrożonych owoców lub warzyw. Ja przygotowałam na konkurs lody z mrożonych truskawek. Podczas tych warsztatów każdy z nas przygotowywał różne dania, Piotrowi przypadł w udziale m.in. deser- mus czekoladowy z malinami, który był na bazie białek, czekolady i bitej śmietany. Ten przygotowany w domu jest lżejszy, nie ma w nim bitej śmietany, gdyż jest na bazie jogurtu greckiego, białka, czekolada pozostały bez zmian, wykorzystałam też mix mrożonych owoców. Ten deser / mus jest pyszny, do tego bardzo efektowny.
Mus czekoladowy z owocami:
4 białka
1 szczypta soli
2 łyżki cukru
50 g gorzkiej czekolady
2 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki mrożonych owoców (malin, borówek i jeżyn)
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy 2 łyżki cukru, ubijamy aż cukier się rozpuści. Połamane kostki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie mieszamy ją z 2 łyżkami jogurtu greckiego. Ubite białka dodajemy do czekoladowej masy i ostrożnie łączymy na jednolity puszysty mus. Mus przekładamy do szklanych pucharków i obsypujemy mieszanką owoców.
Smacznego!
Pingback: Deser z czekoladą i bitą śmietaną - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię