Rydze w pomidorach

Rydze w pomidorach bazują na przepisie Piotra na rybę w pomidorach. Rydze w pomidorach, a właściwie w pomidorowym sosie słodko-kwaśnym  to będzie w następnym roku pozycją nr 1 jesiennego menu. Rydze w wykonaniu Piotra są wg mnie idealne, lepsze niż smażone w panierce rydze.

rydze w pomidorach

Do przygotowania potrzebujemy rydzów średniej wielkości, jeśli mamy większe kapelusze to kroimy je na mniejsze części. Do zakwaszania sosu Piotrek nie stosuje octu tylko sok z cytryny, wtedy rydze mają delikatnie słodko-kwaśny smak. Rydze w pomidorach powinny stać przed pasteryzacją przynajmniej jeden dzień w lodówce, aby nabrały wymaganego smaku. Rydze w pomidorach mogą być doskonałą przystawką.

Przepis na Rydze w pomidorach:

  • Kilkanaście sztuk rydzów,
  • 3 szt cebule,
  • 6 szt. ziela angielskiego,
  • 3 szt. liście laurowe,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1/2 cytryny,
  • 1/2 szkl. oleju,
  • 10 dag mąki,
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • do smaku sól morska i czarny pieprz,

Oczyszczone, umyte i osuszone rydze doprawiamy solą i pieprzem, a następnie, obtaczamy w mące wymieszanej z bułką tartą.  Rydze smażymy w oleju na złoty kolor, a następnie układamy w szklanej misce. Na tym samym tłuszczu co smażyliśmy rydze szklimy cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, wlewamy szklankę wody zagotowujemy, wsypujemy 4 łyżki cukru, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy cały słoiczek przecieru pomidorowego, zagotowujemy. Po zagotowaniu wyciskamy sok z cytryny. Gorącym sosem zalewamy rydze, studzimy i wstawiamy do schłodzenia do lodówki. Następnego dnia przekładamy rydze z sosem do słoików, pasteryzujemy w piekarniku 30 minut w 100 stopniach C.Smacznego!

rydze w pomidorach

rydze w pomidorach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

5 myśli nt. „Rydze w pomidorach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *