Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową

Wszyscy pieką ciasta dyniowe, a ja teraz zabrałam się za ciasto marchewkowe. Polecam przygotować ciasto marchewkowe z dodatkiem skórki pomarańczowej i orzechów, które obok jabłecznika można zaliczyć do kolejnych udanych jesiennych wypieków. Do przygotowania tego ciasta potrzebujemy marchewkę tartą na dużych oczkach. Ciasto nie wymaga stosowania miksera, wystarczy metalowa trzepaczka i sprawna ręka. To ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Podczas pieczenia unosi się smakowity aromat, jeśli dodamy trochę cynamonu to zapach będzie obłędny . Ciasto jest długo wilgotne, aromatyczne, am piękny miodowy kolor za sprawą marchewki, a smakuje nawet kilka dni po upieczeniu.

Piotrek powiedział, że do tej pory lubił marchewkę z rosołu, teraz polubił marchewkowe ciasto, gdy je skosztował stwierdził, że ciasto jest bardzo smaczne, widać to było po ilości zjedzonych kawałków!

Pyszne Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową na blaszkę o śr. 25 x 25 cm.

Ciasto marchewkoweCiasto marchewkowe

1,5 szkl. mąki + szczypta soli
1/3 szkl. startych orzechów włoskich + 2 łyżki do obsypania tortownicy
5 łyżek cukru
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki skórek pomarańczowej
1/3 szklanki kwaśnego mleka
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki wody gazowanej
2 szklanki marchewki startej na grubych oczkach jarzynowych

orzechy do posypania
polewa czekoladowa wg tego przepisu

Przygotowanie:

W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę ze szczyptą soli, sodą, proszkiem do pieczenia, skórką pomarańczową, zmielonymi orzechami. Do drugiej miski wbijamy całe jajko, dodajemy cukier i ubijamy za pomocą trzepaczki, wlewamy płyn i dokładnie łączymy cały czas ubijając trzepaczką. Do trzeciego naczynia ścieramy marchewkę- ok. 2 szklanek.

Do miski z suchymi składnikami, wlewamy mokre składniki, mieszamy za pomocą trzepaczki, dodajemy startą marchewkę, mieszamy całość łyżką.

Kwadratową blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy. Ciasto marchewkowe pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni z termoobiegiem ok. 30 minut.

Studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wierzch smarujemy polewą czekoladową i posypujemy siekanymi orzechami.

Smacznego!

Ciasto marchewkoweCiasto marchewkowe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową

  1. Pingback: Świąteczne ciasto marchewkowe z powidłami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *