Grillowany kurczak z mizerią i młodymi ziemniakami z koperkiem. Gdy znudzą nam się tradycyjnie pieczone udka z kurczaka, lub gdy nie stać nas stale kupować piersi z kurczaka, możemy sobie ułatwić zadanie wykorzystując luzowane udka kurczaka. Przygotowałam więc grillowane kawałki mięsa z udek, bez skóry i kości.
Składniki:
4 udka z kurczaka
sól morska
pieprz kolorowy
majeranek
2 łyżki oliwy z oliwek
czerwona papryka
Przygotowanie grillowanego kurczaka bez skóry i kości : Luzujemy udka kurczaka z kości, ściągamy z nich skórę. Przygotowujemy marynatę do kurczaka z 2 łyżek oliwy z oliwek, soli, pieprzu, majeranku i papryki. Pojedyncze kawałki kurczaka nacieramy marynatą i wstawiamy do lodówki. Rozgrzewamy patelnię grillową, układamy mięso z kurczaka i grillujemy każdy kawałek po ok. 5 minut z każdej strony. Grillowane mięso kurczaka przekładamy na talerze, podajemy z młodymi ziemniakami z koperkiem, mizerią i posypujemy świeżym koperkiem.
500 g młodych ziemniaków
1 łyżeczka soli do gotowania
1 – 2 łyżki masła
pół pęczka koperku
Pingback: Pierś z kurczaka grillowana pikantna - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Zielono-czerwony obiad - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię