Klops drobiowy faszerowany pieczarkami, podobnie jak faszerowany papryką jest świetną przystawką na wszelkie uroczystości. Ostatnio często go przygotowuję tylko zmieniam w nim farsze.Ten klops drobiowy nazywam też roladą faszerowaną ma bardzo mało kalorii, gdyż jest ugotowany w parowarze. Do przygotowania tego klopsa wystarczą ćwiartki kurczaka wyluzowane z kości i zmielone oraz farsz w tym przypadku z duszonych z cebulką pieczarek
Na blogu są podobne przepisy:
Baton wieprzowy gotowany
Klops wieprzowy z galaretką (baton)
Łosoś faszerowany na szpinakowo-truskawkowej kołderce
Klops drobiowy faszerowany pieczarkami (baton):
SKŁADNIKI na 2 batony:
- 8 ćwiartek kurczaka
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 2 bułki namoczone w mleku
- sól i pieprz czarny do smaku
- 1 łyżka majeranku
- 3 łyżki kaszy manny
- 1/2 kg pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 łyżka oleju
PRZYGOTOWANIE:
Umyte pieczarki kroimy drobno wraz z cebulką. Rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i dusimy całość, doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.
Ćwiartki kurczaka luzujemy z kości i mielimy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, wbijamy 2 jajka, dodajemy odciśnięte bułki, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, wsypujemy 3 łyżki kaszy manny i masę dokładnie wyrabiamy. Na folii spożywczej układamy masę drobiową tworząc prostokąt, na środku układamy farsz pieczarkowy, masę zwijamy pomagając sobie folią spożywczą, po bokach folię skręcamy jak cukierka aby nam się nie rozwinęła. Układamy nasze 2 batony w pojemnikach parowaru do gotowania na parze, przykrywamy pokrywką, gotujemy ok. 45 minut, zostawiamy do ostygnięcia a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin (ja wstawiam na całą noc) Następnego dnia wyciągamy mięso z folii, kroimy je w dość grube plastry, układamy na półmisku, wyłożonym sałatą. Smacznego.
Uwielbiam takie klopsiki i cala moja rodzina 🙂 super!