Festiwal dyni trwa dalej. Kilka dni temu piekłam Ciasto orzechowe z dynią i lukrem. Ciasto dyniowe z polewą czekoladową i lukrem to kolejna moja propozycja na wykorzystanie dyni w słodkich wypiekach.
3 szkl. mąki + szczypta soli
1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich
10 łyżek cukru
2 jajka
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki jogurtu naturalnego
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki wody gazowanej
1 szklanka dyni startej na grubych oczkach jarzynowych
orzechy do dekoracji
Przygotowanie:
W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę ze szczyptą soli, sodą, proszkiem do pieczenia, posiekanymi orzechami. Do drugiej miski wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i ubijamy za pomocą trzepaczki, wlewamy płynne składniki i dokładnie łączymy cały czas ubijając trzepaczką. Do trzeciego naczynia ścieramy dynię – ok. 1 szklanki.
Do miski z suchymi składnikami, wlewamy płynne składniki, mieszamy za pomocą trzepaczki, dodajemy startą dynię, mieszamy całość łyżką.
Kwadratową blaszkę 23 x 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy. Ciasto dyniowe pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 160 stopni ok. 45 minut.
Studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wierzch smarujemy polewą czekoladową, następnie dekorujemy lukrem, obkładamy kawałkami orzechów włoskich.
polewa czekoladowa wg tego przepisu
- 125 g margaryny
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki kakao
- 3 łyżki mleka
Polewę czekoladową przygotowujemy z rozpuszczonej margaryny z dodatkiem cukru, kakao i 3 łyżek mleka, zagotowujemy i gotujemy chwilkę na małym ogniu. Przestudzoną polewę rozsmarowujemy na cieście.
Propozycja na ciasto naprawdę zacna.
Bardzo dobre, polecam.