Ciasto dyniowe z polewą czekoladową

Festiwal dyni trwa dalej. Kilka dni temu piekłam Ciasto orzechowe z dynią i lukremCiasto dyniowe z polewą czekoladową i lukrem to kolejna moja propozycja na wykorzystanie dyni w słodkich wypiekach.

Ciasto dynioweCiasto dyniowe

3 szkl. mąki + szczypta soli
1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich
10 łyżek cukru
2 jajka
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki jogurtu naturalnego
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki wody gazowanej
1 szklanka dyni startej na grubych oczkach jarzynowych
orzechy do dekoracji

Przygotowanie:

W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę ze szczyptą soli, sodą, proszkiem do pieczenia, posiekanymi orzechami. Do drugiej miski wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i ubijamy za pomocą trzepaczki, wlewamy płynne składniki i dokładnie łączymy cały czas ubijając trzepaczką. Do trzeciego naczynia ścieramy dynię – ok. 1 szklanki.

Do miski z suchymi składnikami, wlewamy płynne składniki, mieszamy za pomocą trzepaczki, dodajemy startą dynię, mieszamy całość łyżką.

Kwadratową blaszkę 23 x 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy. Ciasto dyniowe pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 160 stopni ok. 45 minut.

Studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wierzch smarujemy polewą czekoladową, następnie dekorujemy lukrem, obkładamy kawałkami orzechów włoskich.

polewa czekoladowa wg tego przepisu

  • 125 g margaryny
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki kakao
  • 3 łyżki mleka

Polewę czekoladową przygotowujemy z rozpuszczonej margaryny z dodatkiem cukru, kakao i 3 łyżek mleka, zagotowujemy i gotujemy chwilkę na małym ogniu. Przestudzoną polewę rozsmarowujemy na cieście.

Ciasto dynioweCiasto dyniowe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Ciasto dyniowe z polewą czekoladową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *