Ekspresowa zupa paprykowo-pomidorowa z kluseczkami serowymi z koperkiem jest przepyszna i do tego bardzo szybka w przygotowaniu.
Polecam. Zupa jesienna z kluseczkami:
Do ugotowania tej jesiennej zupy o soczystym kolorze wykorzystałam rosół, domową pastę paprykową ze słoika, świeży pomidor i mini kulki sera mozzarella. Jak wstawiłam zdjęcie tej zupy, wszyscy się nią zachwycali, twierdzili, że to pomidorówka na rosole. Kiedy powiedziałam, że ten piękny kolor zupy to zasługa mojej pasty paprykowej, którą zapakowałam na zimę do słoików, wszyscy chcieli ten przepis. A zupę przygotowuje się błyskawicznie. Do wrzącego rosołu (500 ml) dodajemy słoik (250 ml) pasty paprykowej, następnie dodajemy pokrojone 2 świeże pomidory bez skórki i gniazdek nasiennych oraz całe opakowanie serka mini mozzarella, gdy serek się rozpuścił, do zupy wrzuciłam kluseczki, którym wystarczyło kilka chwil, w zupie by straciły surowość, po ok. 2 minut kluseczki wypłynęły na powierzchnię i można było tą jesienną zupę jeść z wielkim apetytem.
Przepisy, w których wykorzystałam pastę paprykową: Pikantna zupa paprykowa i Zupa paprykowa z wołowiną
Do zupy przygotowałam na szybko kluseczki, gdyż makaron nam się znudził. te kluski to właściwie improwizacja, zostało mi jakieś 80 g serka kremowego wymieszanego z koperkiem, który leżał w lodówce, dodałam do niego 1 jajko i utarłam, dosypałam 1/2 szklanki mąki pszennej i wyrobiłam masę jak na kopytka. Na blacie podsypanym mąką zrobiłam bardzo cienkie wałeczki, które spłaszczyłam i pokroiłam w cienkie kluseczki.
Smacznego!