Sierpień to miesiąc, w którym przygotowuję różne dania z papryką, gdyż wtedy to warzywo jest bardzo tanie. Marynuję paprykę w słoikach, przygotowuję paprykę faszerowaną, przygotowuję też zupy, pasty, czy sosy paprykowe do słoików. Tym razem ugotowałam gęstą, sycącą i rozgrzewającą Zupę paprykową z wołowiną. Zupa została przygotowana z dodatkiem niesamowicie smacznej pasty paprykowej, którą zrobiłam na zimę do słoików. Dzięki niej zupa jest pyszna i bardzo aromatyczna.
Inne przepisy na zupy z wykorzystaniem papryki:
Zupa gulaszowa (z pieczarkami)
Węgierska zupa gulaszowa
Zupa gulaszowa z pieczarkami i papryką
Zupa gulaszowa z wołowymi klopsikami
Gęsta i smaczna Zupa paprykowa z wołowiną :
SKŁADNIKI:
- 60 dag wołowiny bez kości
- 3 papryki kolorowe (czerwona, zielona, żółta)
- 1 papryczka chilli
- 2 cebule
- 1/2 litra wody,
- 1 litr rosołu,
- 4 ziemniaki,
- 2 marchewki
- 1 łyżeczka soli,
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu
- do smaku pieprz cayenne
- domowa pasta paprykowa – 250 ml
- 1 łyżka oleju
PRZYGOTOWANIE:
Wołowinę kroimy w kostkę 1 wraz z posiekaną cebulą podsmażamy na łyżce oleju, doprawiamy solą, wlewamy 1/2 litra wrzącej wody i gotujemy 30 minut. Następnie wlewamy do garnka rosół, dodajemy rozgniecione w moździerzu przyprawy, pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę pokrojoną w plasterki, dodajemy cały słoik pasty paprykowej i gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 15 minut, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, papryczkę chilli i gotujemy ok. 10 minut, tak aby papryka się nie rozgotowała. Ewentualnie zupę paprykową doprawiamy do smaku. Rozlewamy do miseczek.
![Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...](http://www.linkwithin.com/pixel.png)
Lubię takie gęste, konkretne zupy. Zapraszam do dodania również tego wpisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 🙂
na pewno bardzo sycąca, lubie takie konkretne zupy:)
To nie jest zupa. Pozdrawiam.
To jest gęsta zupa.