Dzisiaj proponuję Wam kolejny mój przepis z kurczakiem. Tym razem jest to zapiekanka z kurczaka i pora, danie ma moc, jest mega smaczne.
Polecam też:Kotlety siekane z kurczaka i pieczarek,
Smażone kotleciki z kurczaka
Ćwiartki kurczaka faszerowane mięsem
Krucha sałatka z panierowanym kurczakiem
Zapiekanka jest przeznaczona dla dwóch osób, jest smaczna i sycąca. Bardzo niewiele potrzeba aby to danie przygotować, wystarczy 1 ćwiartka kurczaka wyluzowana z kości, bez skóry, kawałek pora, jajka, mleko, mąka, natka pietruszki.
Kurczak z porami zapiekany w cieście
1 ćwiartka kurczaka
1 por
1 łyżeczka oleju
1 kostka bulion warzywny Winiary
pieprz
3 jajka
2 kopiaste łyżki mąki
100 ml mleka
1 łyżka natki pietruszki
Przygotowanie:
Umytą i osuszoną ćwiartkę kurczaka luzujemy z kości, ściągamy skórę i kroimy w małą kostkę. Pora kroimy w plasterki. Kurczaka wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem i podsmażamy, dodajemy pokruszoną kostkę bulionową i doprawiamy pieprzem, dodajemy pora i chwilkę jeszcze trzymamy całość na patelni. Jeśli ktoś jest bardzo ortodoksyjny w sprawach kostek bulionowych niech zastosuje tylko sól i pieprz. Przekładamy kurczaka z porem do żaroodpornego naczynia. W misce mieszamy za pomocą trzepaczki mąkę i mleko, wbijamy jajka i ubijamy trzepaczką, Ciastem zalewamy kurczaka z porem, posypujemy natką pietruszki. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, pieczemy ok. 35 minut, ąz ciasto się napuszy a powierzchnia zapiekanki zrumieni. Kurczak z porami zapiekany w cieście podajemy na gorąco. Smacznego!
Kurczak, pory, ciasto – wszystko, co uwielbiam 😀
Pingback: Kurczak à la pizza - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Grillowany kotlet z kurczaka - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię