Kurczak à la pizza

Dzisiaj powtórka przepisu à la pizza, ostatnio był Schab à la pizza, ale tym razem wykorzystałam do przygotowania tego dania 2 ćwiartki kurczaka wyluzowane z kości i obrane ze skóry. Dań z kurczakiem w roli głownej mogę przygotowywać w nieskończoność, kurczak chyba nigdy mi się nie znudzi. Niedawno  polecałam Wam  rewelacyjnego Kurczaka z porami zapiekany w cieście i równie smaczne Kotlety siekane z kurczaka i pieczarek.

Tym razem polecam Wam wypasione kotlety panierowane w mące kukurydzianej i jajku kotlety, usmażone jak schaboszczaki i zapieczone w piekarniku z warzywami i wędzonym serem. Kotlety z kurczaka zadowolą każdego amatora drobiu.

Najlepsze kotlety z Kurczaka à la pizza:

Kurczak à la pizza

składniki:

2 ćwiartki kurczaka
ok. ½ szklanki mąki kukurydzianej,
2 jajka
6 plastrów wędzonego sera
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
1 duży pomidor
1 czerwona cebula
oliwki
garść pokrojonej w paski kolorowej papryki

Przygotowanie:

Ćwiartki kurczaka luzujemy z kości, usuwamy skórę. Plastry kurczaka rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem.

Pomidory kroimy w plastry, cebulę w pół talarki a oliwki w plasterki.

Kurczaka panierujemy w mące kukurydzianej, roztrzepanych jajkach i ponownie w mące kukurydzianej. Smażymy z obu stron na złoto w głębokim tłuszczu. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Na powierzchni usmażonych kotletów z kurczaka układamy plastry pomidora, cebulę, oliwki i paprykę,  obkładamy plastrami sera.

Układamy usmażone kotlety na blaszce, wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w rozgrzanym piekarniku 180 C, aż ser się roztopi. Kurczaka wyjmujemy na talerz dekorujemy świeżym oregano i dodatkowo całymi czarnymi oliwkami. Smacznego!

Kurczak à la pizzaKurczak à la pizza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Kurczak à la pizza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *