Obiad przygotowany z gotowanego mięsa kurczaka, na którym wczoraj gotowałam zupę ziemniaczaną. Powstał pyszny makaron z sosem serowym i pietruszką.
Makaron z sosem serowym i pietruszką.
Składniki:
- 2 gotowane udka kurczaka
- 1 cebula
- 2 serki topione śmietankowe
- 100 ml śmietany 30 %
- 1 łyżka oleju
- sól morska ziołowa Kamis
- 2 łyżki mąki
- pieprz młotkowany z kolendrą Kamis
- makaron tagliatelle wstążki wąskie
- świeża natka pietruszki
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Z ugotowanych udek ściągamy skórę, usuwamy kości, dzielimy na mniejsze kawałki, które obtaczamy w mące. W szatkownicy Triblada siekamy cebulę. Na głębokiej patelni podsmażamy kawałki kurczaka doprawione solą i pieprzem, dodajemy cebulę, podsmażamy dalej aż cebulka się lekko zrumieni. Dodajemy również serek topiony śmietankowy, podlewamy wrząca wodą i dusimy aż sery się rozpuszczą i zagęszczą danie. Dodajemy jeszcze śmietanę, odrobinę pieprzu i soli ziołowej. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż powstanie gładki sos. Wkładamy ugotowany makaron mieszamy z sosem i rozkładamy na talerze, posypujemy świeżą natką pietruszki.