Jajecznica z wędzonym trewalem, natką pietruszki i grzankami 

Na śniadanie proponuję tradycyjnie jajecznicę, ale tym razem z dodatkiem wędzonej ryby: Jajecznica z wędzonym trewalem, natką pietruszki i grzankami

Jajecznica z trewalem

składniki:

2 jajka
3 plastry wędzonego trewala
1 łyżka siekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
1 bułka pszenna
1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Jajka wbijamy do miseczki. Wędzonego trewala kroimy w kostkę, a cebulę drobno siekamy. Świeżą natkę pietruszki kroimy nożem, ale niezbyt drobno. Bułkę kroimy w kromki i skrapiamy oliwą. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę oliwy, dodajemy wędzonego trewala i posiekaną cebulkę, gdy cebula się zeszkli wsypujemy siekaną pietruszkę i jeszcze chwilkę dusimy. Na patelni grillowej podsmażamy grzanki, gdy je odwracamy ponownie je skrapiamy oliwą. Gdy grzanki są złociste wykładamy je na talerz. Do ryby i cebulki dodajemy jajka, doprawiamy delikatnie solą i trzymamy tak długo aż jajecznica uzyska wymaganą gęstość. Jajecznicę wykładamy na środek talerza. Doprawiamy ją pieprzem i dekorujemy natką pietruszki.

Jajecznica z trewalem

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *