Są takie przepisy, którym prawie nikt się nie oprze – są to czekoladowe trufle, te czekoladowe kulki to idealny przysmak dla łasuchów. Proponuję Wam przygotować najlepsze trufle czekoladowe dla dorosłych, gdyż są nasączone brandy! Wierzcie mi są najlepsze, pyszne, mięciutkie i delikatne, rozpływają się w ustach. Będą idealne do podgryzania między wszystkimi daniami podczas Świąt Bożego Narodzenia., można je też zapakować i dać w prezencie. W dodatku ich zrobienie jest banalnie proste, bez problemu każdy je zrobi. Podobne czekoladowe trufle robiliśmy na warsztatach Winiary „Świąteczne przetwory” ja te ciut zmodyfikowałam.
Zrobiłam te czekoladowe trufle specjalnie na Święta z gorzkiej kuwertury. Kuwertura to rodzaj czekolady o podwyższonej zawartości masła kakaowego (pow. 31%), używa się jej do oblewania trufli, jako materiał na praliny lub na polewy czekoladowe. Trufle zostały obtoczone w kakao, w wiórkach kokosowych i siekanych migdałach. Możecie sami pokusić się o przygotowanie własnych posypek: np. oblać je czekoladą, obsypać je siekanymi orzechami, cukrem pudrem czy kolorowymi posypkami Wierzcie mi, musicie je zrobić!
Składniki:
150 ml śmietanki 30%-36%
2 x 200 g Kuvertüre Zartbitter (gorzkiej kuwertury)
4 łyżki brandy
50 g masła
gorzkie kakao, wiórki kokosowe i siekane migdały do obtaczania
Przygotowanie:
W rondelku podgrzewamy śmietanę, doprowadzamy ją do wrzenia, następnie dodajemy połamane kostki kuwertury czekoladowej i brandy, mieszamy silikonową łyżką, aż czekolada się rozpuści, dodajemy miękkie masło i mieszamy całość na gładką masę.
Przekładamy czekoladową masę do płaskiej formy i chłodzimy w lodówce aż masa całkiem zastygnie.
Nabieramy masę czekoladową za pomocą łyżeczki, następnie w dłoniach formujemy kulki, aby się nie pobrudzić można ubrać gumowe rękawiczki i dokładnie obtaczamy każdą kulkę czekoladową w wybranej posypce: w kakao, wiórkach kokosowych, wiórkach wymieszanych z kakao i siekanych migdałach. Smacznego.
świetne trufle!
Coś mi nie wyszło,kuwertura się oddzieliła od masła a szkoda.Co może być przyczyną.
Masło dodajemy na końcu i już nie podgrzewamy.
Pingback: TOP 13. Najlepsze przepisy na ciasteczka i słodkości na Boże Narodzenie - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jak dlugo ciasto musi sie chlodzic w lodowce? I co zrobic jak widze, ze tluszcz sie oddzielil od calej masy?