Śledzie po sułtańsku

Prosty i bardzo szybki pomysł na pyszne wigilijne śledzie – śledzie po sułtańsku. Podsunęła mi go Krysia G. z Co na obiad? Przepis tradycyjnie zmodyfikowałam po swojemu.

Moje śledzie oprócz cebuli i rodzynek zawierają domowe powidła śliwkowe bez cukru oraz dodatek bardzo ostrego ketchupu Winiary chili ostry, doprawiłam je też szczyptą ziół prowansalskich Moim zdaniem te dodatki korzystnie wpływają na smak tej śledziowej kombinacji. Można oczywiście wykorzystać koncentrat pomidorowy, albo inny pomidorowy sos i doprawić je w zależności od upodobań smakowych. Warto spróbować! Można te śledzie przygotować kilka dni wcześniej, ale zrobione na 2 godziny przed samą kolacją Wigilijną też będą smakować.

Śledzie po sułtańskuŚledzie po sułtańsku

Inne pomysły na śledzie:
Śledzie w musztardowym sosie z koperkiem
śledzie w pikantnej salsie.
śledzie z marynowanymi grzybami
Śledzie w cytrusowej marynacie
Śledzie z marynowanymi warzywami.

Śledzie po sułtańsku będą gościć na moim stole wigilijnym, nie można im się oprzeć, są po prostu pyszne!

 Śledzie po sułtańsku z rodzynkami

3 płaty śledzia matias
1 duża cebula
1 garść rodzynek
2 łyżki powideł śliwkowych bez cukru
2 łyżki Ketchupu Winiary Chili ostry
szczypta ziół prowansalskich
olej do smażenia

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoto, dodajemy rodzynki, zioła prowansalskie, ketchup i powidła, wlewamy 1 łyżkę wody, zagotowujemy i studzimy. Śledzie kroimy w małą kostkę,  mieszamy z ostudzonym sosem. Przechowujemy w lodówce  przed podaniem. Smacznego.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Śledzie po sułtańsku

  1. Pingback: Śledzie w oleju - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.