Placki, ale trochę nietypowe, gdyż Placki z dodatkiem świeżych kurek i natki pietruszki.
Składniki
- 25 dag kurek,
- 1 bułka pszenna,
- ognista mieszanka przypraw,
- natka pietruszki
- 2 szt jajka,
- 2 łyżki mąki kartoflanej,
- sól prowansalska do smaku
- 2 łyżki oleju do smażenia
Kurki przebrać, oczyścić i opłukać na sicie. Następnie pokroić je drobniej i wsypać do miski. Bułkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do kurek, doprawiać ognistą mieszanką przypraw, dodać sól prowansalską do smaku, wbić 2 jajka, dodać 2 łyżki mąki kartoflanej, natkę pietruszki i wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Placki smażyć na złoto z obu stron na 2 łyżkach oleju. Wyłożyć na talerz i podawać z sosem BBQ Z tej ilości wychodzi 6 placków.