Sałatka z selerem, szynką i orzechami to ekspresowa sałatka dla kulinarnych dyletantów i wybawienie, gdy przyjdą niespodziewani goście, (pod warunkiem, że mamy marynowany seler). Reszta składników zawsze jest u mnie w zapasie: szynka gotowana, żółty ser, jogurt, kukurydza, orzechy. Sos przygotowuje się z jogurtu, majonezu i pieprzu cayenne. Sałatka z selerem, szynką i orzechami najlepsza jest po schłodzeniu.
Polecam też inne nasze przepisy na sałatki.
Składniki:
3 łyżki selera konserwowego
2 plasterki szynki gotowanej lub konserwowej
3 łyżki kukurydzy z chili
2 grube plastry sera żółtego
3 łyżki siekanego szczypiorku
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżeczka majonezu (u mnie Winiary)
Sól i odrobina pieprzu Cayenne do smaku
orzechy włoskie
Przygotowanie:
Seler i kukurydzę odsączamy z zalewy. Żółty ser i szynkę kroimy w drobną kostkę. Jogurt grecki mieszamy z majonezem, doprawiamy do smaku odrobiną pieprzu cayenne. W dwóch szklaneczkach układamy warstwowo seler, szynkę, ser i połówki orzechów. Polewamy połową sosu jogurtowo-majonezowego. Następnie posypujemy kukurydzą i szczypiorkiem i resztą żółtego sera. Polewamy pozostałym sosem. Posypujemy szczypiorkiem. Przybieramy kawałkiem sera, orzechami włoskimi, odrobiną selera, oraz resztą kukurydzy. Smacznego!
Pingback: Sałatka z selera konserwowego i szynki - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Najlepsze sałatki na Sylwestra - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię