Kaszka manna z sokiem malinowym to dla niektórych smaczne wspomnienie dzieciństwa, a dla innych trauma. A jak było u Was?
Ja kaszkę z sokiem malinowym wcinałam, aż mi się uszy trzęsły, teraz się nią raczę po usunięciu pęcherzyka żółciowego.
Płatki owsiane na mleku niestety mi nie służą, ale kaszka manna z domowymi malinami w syropie i owszem, więc polecam ten prosty przepis w diecie pooperacyjnej, ale dzieci też warto taką kaszką manną z malinami nakarmić 😉
Składniki na 1 porcję
- 250 ml mleka
- 1,5 łyżki kaszy manny
- 1 płaska łyżeczka cukru
- szczypta soli
Do rondelka wlewamy połowę mleka i szczyptę soli. W drugiej części mleka mieszamy kaszkę. Mleko zagotowujemy, dodajemy cukier i kaszkę z mlekiem. Mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, aż kaszka zacznie gęstnieć, często mieszamy aby kaszka się nie przypaliła.
Ugotowaną kaszkę przekładamy do szklanego naczynia i polewamy syropem z malinami.
Polecam też inne przepisy na wykorzystanie kaszki manny.
kaszka i deser
Uwielbiam taką kaszę zjeść od czasu do czasu. Najchętniej jadam z dżemem lub frużeliną owocową.
Coś pysznego 🙂
wyśmienity, delikatny deser!
Ja ciągle bardzo lubię taki deser, szczególnie, gdy jest mi smutno 🙂
Pingback: Waniliowy budyń jaglany - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię